ГолосUA
19:34 15/01/2010

Громадська мережа «Опора» перевірятиме надійність результатів виборів, що надійдуть у ЦВК

Громадська мережа «Опора» буде моніторити перебіг виборів Президента України.

Про це повідомив координатор мережі довгострокових спостерігачів громадської мережі «Опора» Юрій Лисовський сьогодні на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

Експерт зазначив, що вибори-2010 відбуваються не за нормами виборного процесу. «Багаточисельні порушення, зафіксовані напередодні першого туру виборів спостерігачами від громадських організацій, можуть призвести до негативних політичних наслідків, від яких Україні доведеться довго приходити до тями», — сказав він.

Ю. Лисовський зазначив, що загальний стан підготовки до виборів можна вважати задовільним, але відчувається низький рівень матеріально-технічного забезпечення виборчих дільниць. «Це стосується й окружних, і дільничних комісій. Є такі випадки, що немає навіть телефонів, опалення, меблів, є проблеми з персональним складом комісій, адже понад 70% членів будуть працювати на комісіях вперше. Звісно, це вплине на результати», — наголосив він.

Водночас керівник виборчих програм мережі «Опора» Ольга Айвазовська зазначила, що в день голосування їхня організація проводитиме швидкий статистичний підрахунок голосів. «Цей метод буде базуватися на зборі фактичних результатів голосування з виборчих дільниць. Наші спостерігачі будуть працювати на 1000 дільницях і систематично передаватимуть інформацію про явку виборців, порушення та результати голосування на базу і call-centrе», — сказала вона.

Результати цього моніторингу будуть оприлюднені о 09.30 18 січня. «Це дасть можливість порівняти наші результати і ті результати, що надійдуть у ЦВК з окружних комісій, і таким чином перевірити їх правдивість», — пояснила керівник виборчих програм мережі «Опора».

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме