ГолосUA
10:46 14/08/2009

Громадські організації та депутати оголосили війну пиву

Представники громадських організацій виступили за прирівнювання пива до алкогольних напоїв, заборону його реалізації у кіосках, продаж у магазинах тільки повнолітнім та повну заборону реклами.

Про це на прес-конференції заявив народний депутат України Дмитро Ветвицький, передав кореспондент ГолосUA.

«Йдеться не про заборону пива як такого — ми розуміємо, що це нереально, але його треба прибрати з вулиць та громадського транспорту. Треба підвищувати акциз, бо в нас пива п’ють більше, ніж води на Україні. В Європі люди, які хочуть пити пиво, п’ють, але нам треба наповнювати бюджет. Треба покривати дефіцит бюджету. Треба долати вето Президента. Треба продовжувати те, що ми розпочали. Треба ще підіймати акцизи на пиво, спирт, вина. Зараз є думка, що спад в економіці і можна погубити галузі, які з цим пов’язані. Ми не можемо стояти на місці. Вже три роки їх не підіймали,» — сказав він.

Водночас у своєму виступі на прес-конференції депутат підкреслив, що настав час говорити про пивний алкоголізм в Україні.

«Особливу тривогу, викликає те, що на вулицях будь-якого міста можна зустріти 12-14-річних підлітків з пляшкою пива в руках, і ніхто на це вже не реагує. Це велика проблема, і тільки суспільство може вплинути на це. Треба приймати закони, які зупинятимуть розпивання пива на вулиці, тому що це не такий безневинний продукт, як дехто вважає», — сказав депутат

Він додав, що пиво містить той самий етиловий спирт, що й міцні алкогольні напої, а в деяких сортах його вміст сягає 12-14%. При цьому пиво виключене з розряду спиртних напоїв, на нього не поширюється заборона на рекламу та інші обмеження. В результаті людей, що приохотилися до щоденного вживання цього напою, стає дедалі більше, а це і є пивним алкоголізмом.

Д.Ветвицький нагадав, що Закон України «Про державне регулювання виробництва і обороту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів», який обмежує споживання та продаж слабоалкогольних напоїв, був прийнятий у першому читанні 5 березня цього року.

Народний депутат висловив надію, що парламентарі підтримають законопроект, після чого можна буде на законних підставах «говорити про те, де і як продавати пиво і де його можна пити».

О. Каретнікова

 

Читайте также по теме