ГолосUA
12:48 31/03/2010

Гроші Світовому банку повернуть кияни

«Київенерго» візьме в Світового банку кредит у $220 млн. для модернізації системи електропостачання столиці.

Про це повідомили в Київраді. />  
Пункт про залучення компанією кредиту Світового банку включений до порядку денного зборів акціонерів підприємства, яке відбудеться 14 квітня поточного року.  

Залучення компанією чергового міжнародного кредиту, на думку експертів, може призвести до підвищення тарифів на електроенергію для населення.

Як відомо, «Київенерго» не вперше звертається за фінансовою допомогою до Світового банку. Історія співпраці компанії з банком почалася в 1999 році, коли Світовий банк виділив $200 млн. для реабілітації системи центрального теплопостачання української столиці. Кредит був наданий на умовах фінансування «Київенерго» 25% ($ 50 млн.) його вартості за рахунок власних коштів.

За ці кошти компанія передбачала модернізувати ТЕЦ-6 і трубопроводи, закінчити будівництво котельні «Позняки» і побудувати електропідстанцію «Центр». Також за рахунок кредиту передбачалося збільшити потужності київської ТЕЦ-5, модернізувати шість водонагрівальних котлів потужністю по 100 Гкал / годину і встановити три нових (по 180 Гкал / год) на станціях теплопостачання і ТЕЦ № 6. Крім того, планувалося відновити 78 км зношених тепломагістралей і замінити понад 1400 одиниць арматури тепломережі.

Однак, як повідомили депутати Київради, план виконати не вдалося. Екс-голова правління «Київенерго» Іван Плачков зазначив, що не завершені роботи з встановлення приладів обліку спожитої теплової енергії в житлових будинках, що не закінчено будівництво котельні в мікрорайоні Позняки, не проведена заміна тепломереж. Разом з тим, незважаючи на незавершеність оголошених раніше проектів, за словами пана Плачкова, отримання нового кредиту «буде досягненням для компанії». Додаткові кошти, як зазначив він, необхідні для будівництва електропідстанцій потужністю 110 кВ та реконструкції станцій теплопостачання № 1 і № 2.

На питання, на що все ж таки були витрачені позичені гроші, І. Плачков відповів, що «Київенерго» закупило ізольовані труби для тепломереж (вони ще не встановлені і знаходяться на складах). Там же перебувають понад 1000 закуплених на кредитні кошти приладів обліку теплоенергії.

За прогнозом депутата Верховної Ради Володимира Бондаренка (БЮТ), залучені компанією кошти можуть, у першу чергу, збільшити доходи осіб, близьких до Леоніда Черновецького. Попередній кредит, зазначив депутат, був витрачений не за призначенням: «У Києві встановлено менше 10% ізольованих труб, а кредит надавався, насамперед, саме на їх закупівлю та встановлення».

За словами пана Бондаренка, для модернізації теплопостачання використано лише 20% отриманого 11 років тому кредиту. Куди була витрачена решта коштів — невідомо.

За матеріалами: Экономические известия

 

Читайте также по теме