ГолосUA
10:41 24/01/2010

Група «Приват» зупинить два НПЗ через збитковість — експерт

Найближчим часом група «Приват», що контролює «Нафтохімік Прикарпаття» (Надвірна) і «Галичина» (Дрогобич) зупинить ці два нафтопереробні заводи через їхню збитковість, вважає колишній голова правління «Галичини» і екс-директор нафтогазового департаменту Мінпаленерго Леонід Косянчук.

«Після одержання доступу до «Укртатнафти» два старі НПЗ у Західній Україні втрачають для оператора будь-яке значення, — говорить спеціаліст. — Сьогодні в них потрібно вкласти приблизно стільки ж, скільки вони коштують на ринку, тобто майже 500 млн. дол., тоді як в «Укртатнафту» можна майже нічого не вкладати і задовольняти всі потреби в поставках палива», — пояснив він.

За словами директора «Консалтингової групи А-95» Сергія Куюна, відсутність достатніх капіталовкладень зробила їх найбільш відсталими у вітчизняній нафтопереробній галузі. Заводи не можуть переробляти практично нічого, крім нафти з українських родовищ, оскільки використання будь-якого більш сірчистого сорту нафтосировини, наприклад, російського Urals, одразу спричиняє наднормативне перевищення частки сірки в дизпаливі, пояснив експерт.

 «2009 року заводи задовольнялися місцевою нафтою, в результаті чого Надвірнянський НПЗ було завантажено на 5,9%, Дрогобицький — на 16,2%. Навряд чи є сенс детальніше говорити про виробничий аспект», — відзначив Куюн.

За матеріалами "Дзеркало тижня" />  

Читайте также по теме