Guardian
15:41 16/12/2008

Guardian: Між країнами-членами ЄС немає єдності щодо методів подолання кризи

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан не задоволений тим, як розвинені країни ведуть боротьбу із економічною кризою

Таку заяву він зробив, виступаючи у Мадриді, — пише британська Guardian.  

За словами керівника Фонду, на даний момент дії держав з врегулювання економіки є непевними і в основній масі неефективними, що може призвести до серйозних наслідків. Особливу увагу він приділив країнам еврозони, оскільки вважає, що їхні уряди неадекватно реагують на світову економічну кризу.

Домінік Строс-Кан, зокрема, звинуватив керівництво країн у небажанні використати державні фонди для підвищення активності економік, що, на його думку, може призвести до соціальних заворушень та страйків, в тому числі і в провідних економіках. "Якщо фінансова система не буде перебудована так, аби вона задовольняла більшість прошарків населення, а не тільки нечисленну еліту, то на нас чекають серйозні турбулентності у суспільстві"- переконаний він.

Такі жорсткі заяви Строс-Кана, зазначає видання, були зроблені після того як економіка Китаю почала демонструвати зниження основних індексів. Це, на думку голови МВФ, свідчить, що кризу можна буде подолати лише близько 2010 року, та й то за умови, що уряди держав будуть діяти злагоджено і оперативно. МВФ закликав уряди провідних економік контрибувати 2% світового ВВП, еквівалентом яких є 1 млрд. фунтів стерлінгів, на подолання економічної кризи.

Водночас видання звертає увагу на те, що ці коментарі Домініка Строс-Кана серйозно розходяться з позицією президента Європейського Центрального банку Жана-Клода Тріше, який вважає, що європейські лідери мають дотримуватися контраверсійного Пакту стабільності та зростання, який обмежує право урядів збільшувати борги. На думку ж Строс-Кана, існуючі правила мають бути змінені, аби уряди могли втілити необхідні пакети економічного стимулювання. /> Позиція голови МВФ, вважає Guardian, вкотре відображає постійну неузгодженість між країнами ЄС щодо методів боротьби із кризою.

Підготувала Леся Дубенко.

 

Читайте также по теме