ГолосUA
17:37 10/07/2009

Хемінгуей виявився невдалим агентом КДБ

Відомий письменник ХХ сторіччя Ернест Хемінгуей був одним із американських агентів радянської розвідки, -стверджує видання «The Guardian».

Джерелом такої інформації стала нова книга Джона Ерла Хейнса, Харві Клера та Олександа Васильєва "Шпигуни: зліт та падіння КДБ в Америці". Ця книга створена з виписок, зроблених колишнім співробітником Комітету державної безпеки Васильєвим , у архівах його відомства у Москві.

У книзі зазначено, що письменник був завербований у 1941 році напередодні своєї подорожі до Китаю і отримав призвісько "Арго". Під час своїх зустрічей із радянськими агентами у Гавані Хемінгуей неодноразово висловлював бажання і готовність їм допомагати. Однак, як зазначено у досьє письменника, він не надав радянській стороні жодної політичної інформації і так і не був застосований у практичній роботі. Саме тому у кінці 1940-х контакти із "Арго" були перервані.

"Можливо, він тільки прикидався шпигуном, вбачаючи у нелегальній роботі джерело літературного матеріалу? Чи справді бажав шпигувати, але в нього нічого не виходило?"- ставить питання видання, але, скоріше за все, друга інтерпретація більш вірогідна, адже вона гармонує із спробами Хемінгуея допомагати американцям під час Другої Світової війни: він патрулював води поблизу Куби у пошуках німецьких підводних човнів, але помітив лише один.

Л.Дубенко  

 

Читайте также по теме