ГолосUA
15:06 15/02/2010

Херсонські спостерігачі виступають за перерахунок голосів

Повторний перерахунок голосів виборців засвідчить відмінності з офіційно оголошеними ЦВК результатами.

Про це заявив спостерігач ОВК №184 у Херсонській області Дмитро Ільченко сьогодні на прес-конференції, передав кореспондент ГолосUA.

За його словами, факт фальсифікацій під час другого туру президентських виборів є явним, тому «кандидати у президенти мають погодитися на перерахунок голосів на паритетних засадах». «Перерахунок голосів має відбутися, але з дотриманням норм… коли виявлено більше 10% фальсифікацій на одній дільниці, голосування має бути визнано недійсним», — наголосив він.

За його словами, просте зіставлення кількості проголосованих бюлетенів і заяв з проханням про включення виборця в список у день голосування продемонструє інші цифри. «Навіть простий перерахунок голосів, перевірка відповідності бюлетенів і перевірка відповідності заяв про включення в список у день голосування… може показати зовсім іншу картинку. Наприклад, якщо на дільниці проголосувало 900 виборців і з’ясовано, що сто було включено додатково, але немає відповідних заяв, то це підстави для визнання результатів недійсними. І таких дільниць можна знайти багато, особливо в невеликих населених пунктах», — переконаний спостерігач.

«Тому я вважаю, що наразі перерахунок є правильним», — додав Д. Ільченко.

Спостерігач ДВК №28 ОВК №184 у Херсонській області Денис Лошкарьов підкреслив, що повторний перерахунок голосів, незалежно від результатів, дозволить покращити якість наступних виборів. «Перерахунок дасть поштовх до покращення виборного законодавства з метою, щоб у майбутньому такого не відбулося», — сказав він, зауваживши, що нині «відбулася красива, технічна фальсифікація, що відрізняється хорошою підготовкою».

Нагадаємо, другий тур президентських виборів відбувся в Україні 7 лютого 2010 року, за результатами якого Віктор Янукович набрав 48,95% голосів виборців, а кандидат в Президенти, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко – 45,47%. 14 лютого Центральна виборча комісія визнала лідера Партії регіонів В. Януковича Президентом за підсумками виборів. Новообраний Президент вступає на посаду не пізніше ніж за 30 днів з дня офіційного оголошення результатів виборів.

При цьому він набуває повноважень з моменту складення присяги українському народу на урочистому засіданні Верховної Ради, після чого ЦВК вручає йому посвідчення Президента України.

А. Йовик  

 

Читайте также по теме