ГолосUA
14:01 30/09/2010

Хліб, м’ясо і крупи цього року вже не дорожчатимуть, – експерт

Хліб, м’ясо і крупи до кінця року вже дорожчати не будуть.

Таку думку висловив економічний експерт Всеволод Степанюк у коментарі кореспонденту ГолосUA.

Він зазначив, що подорожчання продуктів, яке ми зараз спостерігаємо, пов’язано з засухою в Україні і багатьох країнах Європи, через що спричинило зростання цін на зерно. /> «На сьогодні зростання цін на зерно припинилось, тому можна очікувати припинення зростання цін, скажімо, як хліб, м’ясо, крупи», — пояснив експерт.

Разом з тим фахівець наголосив, що дорожчати буде картопля, тому що на неї неврожай. «Саме собою будуть залишатися досить на високому рівні ціни на гречку, хоча я не очікую, що вона буде дорожчати ще. Але ціна падати на неї не повинна, бо дійсно в цьому році зібрали гречки значно менше, ніж в попередніх роках», — підкреслив В. Степанюк.

Інше подорожчання чи стабілізація цін на продукти харчування, за його словами, залежить від політики на сільськогосподарському ринку відповідних державних структур.
«Продукти можуть подорожчати адекватно подорожчанню сировини. Така сировина, як пшениця, ячмінь, кукурудза – це основна кормова база для тварин», — зауважив експерт.

Основний фактор подорожчання продуктів в Україні, за його словами, – це подорожчання світових цін, «від чого ми не можемо захиститись, «дякуючи» угодам із СОТ». «І, відповідно, це тягне подорожчання внутрішнього ринку. Тобто, якщо дорожчають ціни ззовні, то вони дорожчають і у нас, якщо вони там падають – вони падають і у нас, бо ми повністю туди інтегровані без всяких захисних механізмів», — пояснив В. Степанюк.

Також він підкреслив, що дефіциту жодного продукту на ринку України немає, «і цей фактор з інфляційних очікувань можна виключити».

Нагадаємо, що сьогодні з’явилась інформація про те, що до кінця року продукти харчування можуть подорожчати на 20-40%. Зокрема, впродовж останнього місяця підвищення цін вже торкнулось молочної продукції, яка стала коштувати на 14-23% дорожче.

А. Штепура

 

Читайте также по теме