ГолосUA
13:26 23/04/2010

Імпічмент Януковичу неможливий, принаймні у найближчі півроку — експерт

Оголосити недовіру Президенту України Віктору Януковичу не вдасться, попри всі заяви обласних рад західного регіону України про оголошення імпічменту главі держави.

Таку думку висловив експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко в ексклюзивному інтерв’ю журналісту Голос.

Відповідаючи на запитання про можливість висловлення недовіри Президенту, політолог наголосив на “абсолютній нереальності такого сценарію”.

“Для імпічменту немає ні голосів в парламенті, ні для першого, ні для другого туру імпічмента, ні голосів в Конституційному суді. Тому імпічмент Президента є абсолютно нереальним”, — сказав експерт.“Ми говорим про найближчі півроку”, — уточнив К.Матвієнко.

Водночас, він спростував припущення про те, що такі заяви обласних рад можуть роз’єднати Україну.“Такі вислови не стануть поштовхом для роз’єднання України. Облради взагалі не суб’єктні. Тобто не треба їх розглядати як якісь обласні парламенти. І взагалі, вони не мають робити заяв, які стосуються політики. Нехай займаються комунальним господарством”, — сказав політолог.

Як приклад, К.Матвієнко навів нещодавнє прохання Кримської Ради про скасування військових навчань цього року.

“Заяви облрад не слід розглядати як щось вагоме. Так само як не слід розглядати заяву Кримського парламенту про те, що вони просять цього року не проводити навчання “Си Бриз”. Це не компетенція Кримської Ради Автономії”, — резюмував експерт.

Нагадаємо, 23 квітня засідає Львівська обласна та міська ради прийняли звернення щодо недопустимості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму та звернулась до Конституційного Суду України, Генеральної Прокуратури України, Верховної Ради України з вимогою ініціювати усунення В.Януковича з посту Президента України в порядку імпічменту за вчинення державної зради у відповідності зі ст. 111 Конституції України.

Окрім цього, 22 квітня Тернопільська обласна рада прийняла відповідне звернення, у якому вимагала розпочати процедуру імпічменту Президенту України Віктору Януковичу.

24 квітня об 11.00 розпочнеться позачергова 38 сесія Івано-Франківської облради, на якій депутати розглянуть питання "Про звернення Івано-Франківської обласної ради щодо недопустимості продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".

Довідка ГолосUA: Рішення про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту приймається Верховною Радою України не менш як трьома четвертими від її конституційного складу після перевірки справи Конституційним Судом України і отримання його висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про імпічмент та отримання висновку Верховного Суду України про те, що діяння, в яких звинувачується Президент України, містять ознаки державної зради або іншого злочину.

Н.Виноградська

 

Читайте также по теме