ГолосUA
14:17 21/08/2009

Індекс виробництва базових галузей у липні знизився

Національний банк України констатував зниження у липні індексу виробництва базових галузей (показник, аналогічний ВВП) на 19,1%.  

Про це ГолосUA повідомили у прес-службі НБУ.

«У липні відбулося істотне вповільнення падіння індексу виробництва базових галузей — до -19,1% у річному перерахунку порівняно з -25,8% у червні», — говориться в повідомленні Нацбанку.

За даними НБУ, за січень-липень індекс виробництва базових галузей знизився на 25,6% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Основною причиною поліпшення динаміки цього індексу НБУ називає збереження темпів зростання сільгоспвиробництва (3,8% за січень-липень) і сезонне збільшення частки сільськогосподарського сектора в індексі.

Деяке вповільнення темпів падіння промислового виробництва з -27,5% у червні до -26,7% у липні, як зазначає НБУ, пов’язано із збільшенням зовнішнього попиту на продукцію металургійної галузі.

Нацбанк підкреслює, що падіння виробництва продовжується в будівництві (-54,3% за 7 місяців) через низький попит з боку населення, а також через звуження інвестиційного попиту.

Крім того, відповідно до досліджень НБУ, погіршення негативних очікувань населення, падіння реальних доходів в умовах високого рівня безробіття визначають спадну динаміку роздрібного товарообігу (-15,9% у січні-липні).

НБУ ввів розрахунок показника індексу виробництва базових галузей, аналогічного показнику ВВП, на початку 2009 року.

Нагадаємо, для розрахунку індексу виробництва базових галузей використовуються дані динаміки сільськогосподарського виробництва, добувної й переробної промисловості, виробництва й розподілу електроенергії, газу та води, будівництва й роздрібної торгівлі.

До складу індексу не входять види економічної діяльності в сфері послуг (освіта, охорона здоров’я, фінансова діяльність, операції з нерухомим майном тощо) і чисті податки на продукти.

У червні індекс виробництва базових галузей знизився на 25,8%.

 

Читайте также по теме