ГолосUA
06:15 22/03/2010

Іноземні інвестори зацікавились аграрним сектором України

Інтерес іноземних інвесторів до України зберігся на передкризовому рівні. Однак змінилися пріоритети. Тепер їх більше цікавить сільське господарство, наголошують в українському центрі сприяння іноземному інвестуванню.

Японія, Корея та Китай нині найактивніше прагнуть інвестувати в українську економіку. Здебільшого вони зорієнтовані на довгострокові проекти. Про це розповіла директор Українського центру сприяння іноземному інвестуванню «InvestUkraine» Олена Ганцяк-Каськів. За її словами, також зараз є чимале зацікавлення Україною інвесторів з Південної Америки та Євросоюзу, зокрема з Німеччини та Голландії. Ці вкладники готові працювати в Україні навіть за умови високих ризиків, зауважила Ганцяк-Каськів.

Раніше було багато запитів від машинобудівних компаній, але криза завадила їм працювати, продовжила директор Українського центру сприяння іноземному інвестуванню. Зокрема, зірвався проект з Peugeot Citroen на 700 млн. євро, на які компанія планувала побудувати в Україні два заводи. «Зараз інтерес є інвестувати в стратегічні довгограючі проекти пов’язані із сільським господарством та переробкою. Адже продовольча криза вже активно прогнозується», — повідомила Ганцяк-Каськів.

За словами чиновниці, особливу увагу з боку інвесторів викликають і такі інноваційні сфери, як технології, ІТ, відновлювальна енергетика. «Все це було активно до кризи, але зараз особливо цими сферами цікавляться. Сфери керовані ринком, такі я к нерухомість, не мають такого попиту зараз», — зауважила директор Українського центру сприяння іноземному інвестуванню «InvestUkraine».

Ганцяк-Каськів наголосила, що інвестори не вимагають від України якихось особливих преференцій чи податкових пільг, а хочуть зрозуміти, чи є тут нормальний інвестиційний клімат. «Вони хочуть співпраці в створенні умов, а потім, щоб не заважали працювати», — підкреслила директор Українського центру сприяння іноземному інвестуванню. Серед проблем, як наголосила Ганцяк-Каськів, закордонні інвестори називають у першу чергу невчасне повернення ПДВ.

За матеріалами "Німецької хвилі" />  

Читайте также по теме