Леся Дубенко
17:40 11/12/2009

Іноземні ЗМІ: газ, гроші і футбол — центральні теми про Україну

Цього тижня закордонні ЗМІ приділили Україні менше уваги, ніж упродовж минулих тижнів, обмежившись темою газу, фінансового становища Києва та рішення УЄФА щодо чотирьох українських містах, де відбудуться матчі “Євро- 2012”. />  
Британські видання “The Financial Times” (http://www.ft.com/cms/s/0/72906d7c-e075-11de-8494-00144feab49a.html) та “The Times” (http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article6951057.ece) вважають, що Європі, незважаючи на затишшя у газових війнах між Москвою та Україною, не слід розслаблятися. "Як і минулої зими, загроза чергової газової війни між Україною та Росією — дуже висока", — пише “The Financial Times”. — "Однак цього разу європейські енергетичні компанії стверджують, що створили достатні запаси палива, водночас ЄС усіляко заохочує об’єднання держав-членів союзу у газотранспортний консорціум, хоча і знають про високу ймовірність нового конфлітку між Києвом та Москвою, особливо напередодні українських президентських виборів". “The Financial Times” переконана, що на даний момент роздмухування конфлікту між Москвою та Києвом не вигідне нікому: ні "Газпрому", який втрачає прибутки, ні Києву, ні, звичайно, ЄС. Однак, на думку газети, є єдиний крупний політичний гравець, який може бути зацікавлений у новому російсько-українському конфлікті — це ниншній Президент України Віктор Ющенко, який вже використовував тактику "чим гірше, тим краще", зокрема намагаючись постійно “насолити” своїй колишній соратниці, Прем’єру Юлії Тимошенко. Цієї осені "Нафтогаз" ледь уникнув дефолту, домовившись із кредиторами, однак він продовжує вчасно вносити платежі "Газпрому". На щастя для Києва, газ подешевшав завдяки прив’язці цін до нафти, а Москва відмовилася від штрафування Києва за невикористані обсяги газу. Скоріше за все, за таку поступку Кремля Україні ще доведеться розплатитися у політичній сфері, зокрема віддаючи йому частковий контроль над власною ГТС.

Водночас журналісти видання “The Times” вважають, що Москва, все таки вимагатиме плати за свою доброту у вигляді відмови від штрафів за недобір газу Києвом і у 2010 році скористається неплатоспроможністю України, аби отримати контроль над частиною української ГТС та, можливо, навіть продовжити договір про перебування Чорноморського флоту у Севастополі. Путін, відзначає газета, скасував штрафи за недобір законтрактованого газу, однак не довгострокову перспективу. "Росія може спокійно оштрафувати Україну на декілька мільярдів доларів, якщо вважатиме це за доцільне", — вважає видання та додає, що для українських політиків енергетичний сектор — це одна із основ незалежності держави, однак, якщо український уряд буде повністю занурений у борги, то "Газпром" із задоволенням привласнить українську газову інфраструктуру. Тож, наголошує “The Time”s, всі, кого хвилює незалежність України, мають прискіпливо поставитися до газової угоди між прем’єрами Тимошенко та Путіним. Можливо, на даний момент, Юлія Володимирівна відвернула традиціну новорічну газову кризу, але при цьому створила ще гірші проблеми у майбутньому.

Також цього тижня у публікаціях іноземних ЗМІ знову актуалізувалася тема дефолту східноєвропейських економік. Зокрема, видання “Lа Reppublica”( http://www.repubblica.it/) зазначає, що Дубай та Афіни пробудили світ від сплячки неприємною новиною, що їх економіки є близькими до банкрутства. Така новина, наголошується у публікації, може перетворитися на небезпеку, перш за все, для таких країн пострадянського простору як Україна, Латвія, Литва та інші, державний борг яких постійно зростає. "Зрозуміло, що Східній Європі не вдасться подолати фінансові негаразди лише за рахунок жорсткої політики бюджетного контролю зокрема відносно соціальних виплат. Єдине, що може посприяти виходу із кризи — це потужне економічне зростання, однак невідомо за рахунок чого він відбуватиметься, наприклад в Україні, адже епоха багатамільйоних інвестицій та дешевих кредитів у економічний простір екс-членів СРСР давно позаду. Києву разом із Ригою, яка також отримує кредити від МВФ, слід серйозно замислитися над тим, як врятувати свою економіку від банкрутства та повернути її до процвітання". 

Найбільш позитивною згадкою про Україну цього тижня була публікація сайту “Gazeta.pl” (http://www.sport.pl/pilka/1,80056,7355268,Euro_2012__UEFA_decyduje_o_losie_Ukrainy_.html)  про отримання Україною права на проведення матчів “Євро- 2012” у чотирьох містах: Києві, Харкові, Львові та Донецьку та фіналу чемпіонату — в українській столиці. "Незважаючи на численні проблеми та перешкоди, Києву вдалося отримати все, чого він прагнув. Дивно, але це факт", — констатує сайт.  

 

Читайте также по теме