ГолосUA
16:54 21/11/2008

Інтелектуальний потенціал України складає 200 млрд грн

Україна могла б отримати 200 млрд грн прибутку від використання інтелектуальних технологій, проте не може зробити цього через нерозвинену законодавчу базу.

Про це повідомив 1-й заступник голови РНБО Степан Гавриш.

За його словами, наразі Україна має розробки інтелектуальних технологій на суму 15 млрд грн, але потенційно вона може отримати близько 200 млрд грн. Проте, в Україні не розвинене законодавче поле, і тому станом на 2006 рік імпорт роялті та ліцензійних послуг перевищив експорт більше, ніж в 12 разів.

Як повідомив Степан Гавриш, РНБО затвердила ряд рішень, які має виконати Кабмін для виходу з такого становища. За 6 місяців міністри повинні розробити 6 нових законів та внести зміни до 20 законодавчих актів для розширення високотехнологічної бази економіки. Також потрібно затвердити програму формування інноваційної системи в Україні. Загалом Кабміну потрібно запровадити близько 30 завдань, які дозволять забезпечити перехід економіки з сировинної функції на високотехнологічний рівень.

За даними РНБО, наукомістка частина економіки України становить всього 1% від ВВП, тоді як у розвинених країнах — 90%. Високотехнологічні здобутки України складають 0,05% від світових, і це, словами С.Гавриша, «не відповідає тому, чим насправді володіє Україна».

 

Читайте также по теме