ГолосUA
14:14 14/05/2010

Інтенсивність діалогу з Росією майже не компенсується спілкуванням України із Заходом — експерт

Україна, настільки активно співпрацюючи із Росією, ризикує значно ослабити контакти із Заходом.

Таку думку висловив науковий співробітник Інституту Дослідження суспільства імені Макса Планка Генадій Друзенко в ексклюзивному коментарі журналісту ГолосUA.

«Інтенсивність діалогу важко обгрунтувати об’єктивними причинами. За останні 5 років і дійсно накопичилось багато невирішених проблем між Росією та Україною. Але ж інтенсивність спілкування двох Президентів та двох прем’єрів явно зашкалює за будь-яку обгрунтовану потребу», — заявив експерт.

Він наголосив на проблемі втрати суверенності, яка може постати для України внаслідок такої тісної співпраці із Російською Федерацією.

«Питання чи такий розвиток та співпраця не стануть для України реінтеграцією у Російський простір? Оскільки в політичному, економічному, геополітичному плані всі розуміють, що Росія й Україна, на жаль, нерівнозначні партнери і завжди золота акція буде знаходитися в Москві, а не в Києві. Тому це спілкування і несе для України певний перелік переваг, але загроза втягування в Російську орбіту і перетворення України на країну-супутник Росії чи м’яку провінцію юридично оформлену чи не оформлену, повернення до статусу Малоросії — цілком реально», — застеріг Г.Друзенко.

Водночас, ще однієї загрозою, перед якою застеріг політолог, може стати те, що Україна втратить зв’язок із Західними партнерами.

«Яскрава дружба з Москвою відбиватиметься охолодженням, послабленням, зменшення інтенсивності контактів і кооперації з Заходом. Така інтенсивність спілкування дуже слабо балансується західним вектором, поїздками в Європу і США», — сказав експерт.

Н.Виноградська />  

Читайте также по теме