ГолосUA
16:20 21/01/2011

Інтенсивність митного оформлення контейнерів в українських портах знизилася

З початку цього року інтенсивність митного оформлення контейнерів для випуску із Одеського порту знизилася в п’ять разів, а добова норма вивозу оформлених контейнерів із Іллічівського порту знизилася у три рази.

 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України.

 

У зв’язку із цим Держслужба морського та річкового транспорту звернулася до Державної митної служби із проханням сприяти ліквідуванню критичну ситуацію. «Ми сподіваємось на розуміння та швидку реакцію наших колег-митників, оскільки є вірогідність повної зупинки прийому портами контейнерів, які вже прямують у порт», — наголосив голова Держслужби морського та річкового транспорту Сергій Крижановський.

 

Завтра, 22 січня, до Одеського порту очікується прибуття ще трьох суден-контейнеровозів для вивантаження понад 3 тис. контейнерів, а на території складів вже знаходиться понад 4 тис. контейнерів, які готові пройти митне оформлення. Аналогічна ситуація склалася і в Іллічівському порту.

 

Як зазначили у Мінінфраструктури, у разі, якщо час огляду та оформлення вантажів у найбільших контейнерних терміналах України не зміниться у найближчий час, вони можуть повністю зупинити прийом контейнерів, що негативно позначиться на показниках роботи підприємства та значно знизить транзитний і вантажний потенціал підприємств.

 

Нагадаємо, 28 вересня 2010 року Прем’єр-міністр Микола Азаров доручив контролюючим державним органам спростити процедури контролю вантажів, пасажирів та транспортних засобів у морських торговельних портах.

 

Зокрема, було заборонено проведення митного огляду транзитних вантажів (крім особливих випадків), а огляд інших вантажів проводити з урахуванням того, що один контейнер оглядається не більше двох годин. Крім того, Міністерством інфраструктури було підготовлено відповідне розпорядження Кабінету Міністрів України, згідно з яким оформлення імпортного вантажу в контейнері всіма контролюючими органами не повинно займати більше чотирьох годин.

 

У листопаді-грудні 2010 року ситуація з часом оформлення вантажів значно покращилася, але з початком нового року знову стає критичною.

 

 

Читайте также по теме