ГолосUA
07:14 01/12/2008

International Herald Tribune: звинувачення Ющенка у торгівлі зброєю шкодять внутрішній та зовнішній політиці України

Видання International Herald Tribune пише, що звинувачення Президента України Віктора Ющенка у продажі української зброї Грузії несуть серйозну шкоду для внутрішньої та зовнішньої політики України. Видання зазначає, що окрім фінансової кризи, що й так сильно вдарила по економіці України, Партія Регіонів, поглиблює вже існуючу внутрішньополітичну кризу звинуваченнями президента Ющенка у продажу зброї грузинам під час російсько-грузинського конфлікту.

І хоча ніяких конкретних доказів не було надано, тим не менш ступінь піару із приводу цього питання перевищив очікуваний рівень, зазначає автор статті Міхаель Швірц.

Ющенко категорично заперечує будь-які звинувачення і вказує, що Україна має право продавати зброю всім державам, в тому числі і Грузії.

Опозиція ж наголошує, що проблема полягає в тому, що ця зброя продавалася у режимі таємності, аби не посилювати й так вкрай напружені відносини із Кремлем.

До того ж, стверджує опозиція, кошти, що надходили із продажу зброї, надходили не до казни, а людям, що належать до близького кола президента.

Кремль також не залишив даний факт без уваги, зокрема, прем’єр Росії Володимир Путін вказав під час зустрічі із прем’єром Тимошенко, що такий продаж зброї являється "злочином проти російського та українського народу".

Водночас, президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що така політика із боку Києва відносно продажу зброї Тбілісі, безумовно, відобразиться при побудові стратегії Москви відносно Києва.

Ця заява не змусила довго чекати на своє втілення.

«Газпром» вже вимагає повернути борг за газ у 2,4 млрд доларів та планує підвищити ціну на енергоносій із 2009 року.

 

Читайте также по теме