ГолосUA
13:36 29/06/2009

Інвестиції в українську економіку зростуть?

Інвестиції в українську економіку можуть суттєво зрости завдяки ухваленим парламентом змінам до закону про підприємницьку діяльність.

Такий прогноз зробила Міжнародна фінансова корпорація, повідомляє "Німецька хвиля".

Україна нині знаходиться на 128-ому місці зі 181-єї країни світу за легкістю відкриття бізнесу. Після того, як наберуть чинності зміни до закону про підприємницьку діяльність, країна зможе переміститися на 58-е місце рейтингу, стверджують у Міжнародній фінансовій корпорації.

Значним проривом є суттєве спрощення процедури створення в Україні товариств з обмеженою відповідальністю. Тепер для відкриття ТОВ не потрібен статутний капітал розміром 100 мінімальних зарплат (це приблизно 8 тис. доларів), а лише достатньо однієї мінімальної зарплати (приблизно 80 доларів), пояснює координатор проекту «Розвиток ділового середовища» Міжнародної фінансової корпорації Сергій Осаволюк.

«Якщо людина хоче створити підприємство, об’єднати капітали із сусідами, родичами, друзями, то тепер це буде набагато простіше зробити з таким маленьким статутним капіталом. Раніше це було складно, бо 8 тис. доларів – це пристойна сума для звичайної людини, яка тільки розпочинає свій бізнес», — каже представник МФК.

Ще однією новацією для підприємців стала норма щодо отримання дозволів. За новим законом, якщо чиновник протягом 10 днів письмово не відповів підприємцеві на запит про дозвіл, то такий дозвіл отримується автоматично. Принцип «мовчазної згоди» допоможе подолати корупцію та бюрократію в цій сфері, вважає Осаволюк.

Також законом скорочено перелік необґрунтованих ліцензії. Все це допоможе Україні залучати як іноземні, так і власні інвестиції, що надзвичайно важливо в часи кризи, констатують у МФК. Для вступу в силу необхідно, щоби зміни до закону підписав президент Ющенко.

Читайте также по теме
ГолосUA
10:55 06/03/2024

Президент Украины Владимир Зеленский подписал закон, который определяет правила корпоративного управления государственными...