ГолосUA
09:16 08/05/2010

Ісландський вулкан знову збирається паралізувати авіасполучення

Нова величезна хмара попелу, викинута ісландським вулканом Ейяфьяллайокюль, поширилася над північною Атлантикою приблизно на 2 тис. км і утворила своєрідну повітряну пробку на шляху низки авіамаршрутів між Європою і Північною Америкою.

Про це повідомили європейські авіадиспетчери.

За прогнозами метеорологів, попіл протягом сьогоднішнього дня може поширитися від південної частини Гренландії до північного заходу Іспанії. Понад 40 авіаліній були змушені забезпечити близько 600 рейсів додатковим паливом, оскільки з огляду на утворення пробок час перельотів збільшився в середньому на 2 години.

При цьому представники служби повітряної безпеки підкреслили, що загрози повторного закриття аеропортів немає, але через розширення хмари попелу в південному напрямку обмежений доступ для трансатлантичних перельотів і перельотів над Іспанією.

Нагадаємо, перша хмара попелу утворилася 14 квітня, коли почалося виверження вулкану Ейяфьяллайокюль за 200 кілометрів на південний схід від столиці Ісландії Рейк’явіку. Частинки вулканічного попелу є небезпечними для турбін авіаційних двигунів. Більшість аеропортів Європи майже тиждень — 15-20 квітня — були повністю паралізовані для авіалайнерів.

За матеріалами: Кореспондент />  

Читайте также по теме