ГолосUA
14:40 14/09/2010

Історики у Львові стверджують, що СБУ їх «несанкціоновано обшукала»

Служба безпеки України провела "несанкціонований обшук" у кабінетах істориків музею "Тюрма на Лонцького" у Львові і вилучило його майно та документи.

Про це заявила прес-служба Центру досліджень визвольного руху, зазначаючи, що СБУ перевіряла таким чином наявність "державної таємниці".

"Вилучено 2 ноутбуки, 1 жорсткий диск, паперові копії історичних документів із кабінетів науковців. Вилучено відео-свідчення дисидентів, записані дослідниками протягом 2009-2010 років — такий результат несанкціонованого обшуку СБУ в кабінетах істориків музею "Тюрма на Лонцького". Трофеї СБУ повезла до Києва", — сказано у повідомленні.

За даними Центру досліджень визвольного руху, представники СБУ не показали жодних санкцій на обшук. "Документів, що містять "державну таємницю", не знайдено. Проте все вилучене поїхало на "додаткову експертизу" у центральний офіс СБУ", — йдеться в повідомленні.

У Центрі зазначили, що обшуки проводилися 13 вересня з 17 до 22 години і 14 вересня з 9 до 11 години. "Історія тюрми втратила відеозаписи спогадів дисидентів, повстанців, колишніх в’язнів тюрми, що були на жорсткому диску і збиралися науковцями протягом 2009-2010 років", — поскаржились історики.

Крім того, за його інформацією, вилучено паперові та електронні копії документів про дисидентів (які проходили по так званій справі КДБ "Блок"), накази керівництва МГБ за 1945 рік, документи з литовського архіву колишнього КДБ.

Після вилучень науковцям дозволили зайти до кабінетів, в яких уже не стало багато історичної інформації. Крім того, керівництво СБУ закрило доступ відвідувачів музею "Тюрма на Лонцького" до в’язничного подвір’я, де тільки 22-28 червня 1941 року було розстріляно 1681 особу, йдеться у повідомленні. />  

"Ми не могли їм перешкодити. Але попри всілякі вилучення, ми працюватимемо далі", — заявила директор Фонду розвитку музею Лідія Тополевська.
 

Дисидент, колишній в’язень тюрми на Лонцького та фігурантка справи КДБ "Блок" Ірина Калинець переконана: "Те, що відбулося, — це спроба зупинити наукову роботу Національного музею. Це — порушення закону і конституційних прав громадян".
 

Історик музею Ігор Дерев’яний запевнив: "Жодних державних таємниць у вилучених документах немає і не може бути. Проте ці вилучення — спроба зупинити дослідницьку діяльність науковців та поширення документів".
 

У Центрі досліджень визвольного руху наголосили, що інформація, яка становить державну таємницю, визначається законом України

"Про державну таємницю" та "Зводом відомостей про державну таємницю".
"Жодних історичних документів у цьому переліку немає. Закон забороняє ховати історичні документи, особливо ті, які містять інформацію про факти порушень прав та свобод людини і громадянина та незаконні дії органів державної влади та їх посадових осіб", — зазначили у Центрі.
 

Історики також нагадали, що Національний музей "Тюрма на Лонцького" (колишня тюрма КГБ і Гестапо) — це один із двох таких музеїв у Східній Європі. Наприкінці цього року Музей мав відкрити експозицію про переслідування дисидентів.

 

Читайте также по теме