ГолосUA
08:08 10/04/2010

Італійці «гальмують» будівництво «Південного потоку»

Італійська компанія "Eni" блокує роботи з підготовки будівництва газопроводу «Південний потік» (South Stream), який має зв’язати Росію із Західною Європою по дну Чорного моря.

Про це кореспонденту ГолосUA повідомила прес-служба ВАТ «Газпром» із посиланням на заяву начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності компанії Станіслава Циганкова. />  

«Нічого конструктивного з їхнього боку немає, ніяких речових доказів роботи», — наголосив Циганков. Менеджер додав, що італійська сторона не узгоджує як робочі програми, так й вже проведені дослідження. «Не кажучи вже про платежі з їх боку, за все ми платимо самі», — сказав Циганков. Діяльність "Eni" він назвав «неадекватною».
 

Аналітики такий «саботаж» з боку "Eni" пов’язують із намаганням італійців зв’язати між собою два газопроводи "South Stream" та "Nabucco", який будується з Азербайджану через територію Туреччини до Європи. Росія ж хоче залишити монополію "South Stream".

Втім, як далі розвиватимуться події, поки неясно. Передусім – через діяльність "Eni", яка володіє пакетом 50% акцій проекту "South Stream". Друга половина акцій належить "Газпрому".
 

Як повідомляв ГолосUA, газопровід "South Stream" матиме протяжність 900 кілометрів та розглядається Росією як принципово новий маршрут експорту російського газу до Європи. Його спорудження було ухвалене внаслідок так званих «російсько-українських газових воєн» для мінімізації політичних ризиків через транзит газу. "South Stream" має зв’язати Новоросійськ та болгарську Варну по дну Чорного моря. Планова потужність газопроводу – 63 мільярда кубометрів газу на рік. Вартість проекту – 25 мільярдів євро. Запуск "South Stream" в експлуатацію запланований на 2015 рік.

Д. Кляхін

 

Читайте также по теме