ГолосUA
08:00 05/04/2009

Іван Дем’янюк поки не їде до Німеччини

Вищий імміграційний суд США розпорядився відкласти призначену на неділю, 5 квітня, екстрадицію колишнього охоронця нацистського концтабору Івана Демьянюка до Німеччини. Про це сьогодні повідомили іноземні ЗМІ.

За їхніми даними, колишній охоронець нацистського концтабору, українець за походженням, який емігрував до США в 1952 році і нині живе в американському штаті Огайо, мав бути сьогодні депортований до Німеччини аби з’явитися перед судом в Мюнхені.

Після тривалого розслідування мюнхенський суд видав минулого місяця ордер на арешт І.Дем’янюка, обвинуваченого в співучасті у вбивстві 29 тисяч чоловік під час служби охоронцем в таборі Собібор в окупованій нацистами Польщі в 1943 році. Проте суд в Арлінгтоні вирішив задовольнити клопотання адвоката про припинення процесу депортації і можливості нового розгляду справи. Адвокат Джон Бродлі обгрунтував своє клопотання поганим станом здоров’я свого клієнта.

За його словами, І.Дем’янюк страждає на першу стадію раку крові (лейкемію) і хронічне захворювання нирок. В четвер його вперше обстежувала судова лікарка з метою встановити, чи зможе взагалі І.Дем’янюк перенести переліт з Клівленда до Мюнхена. У своєму клопотанні Д.Бродлі підкреслив, що "депортація Дем’янюка в такому стані була б рівносильна тортурам". Він назвав відстрочення рішення про висилку "успіхом" і висловив суддям вдячність за те, що вони усвідомили необхідність повторного розгляду справи в нових обставинах.

Син І.Дем’янюка Іван-молодший в інтерв’ю журналу "Der Spiegel" виразив упевненість в тому, що судді зрозуміють "очевидну помилковість" рішення про висилку його батька до Німеччини.

 

Читайте также по теме