ГолосUA
08:34 25/04/2009

Івана Дем’янюка судитимуть у Німеччини

Івана Дем’янюка екстрадують зі Сполучених Штатів до Німеччини, оскільки стан здоров’я 89-річного підозрюваного в нацистських злочинах дозволяє йому переліт до Європи й участь у судовому процесі.

Про це повідомило Міністерство юстиції США, передала «Німецька хвиля».

За цією інформацією, йому буде забезпечено комфортні умови й медичну опіку. Американський мінюст закликав також суд штату Вірджинія анулювати ухвалене три тижні тому рішення про призупинення екстрадиції Дем’янюка.

За цим вердиктом мало бути проведене ґрунтовне медичне обстеження для з’ясування стану здоров’я Дем’янюка.

Тим часом американська газета «Cleveland Plain Dealer» поширила відео, на якому Дем’янюк не справляє враження занадто хворої людини, як про це стверджують його адвокати. На відео видно, як він повільно, самостійно, без допомоги рухається й сідає в машину. />  
Попри це адвокати підозрюваного продовжують наполягати на тому, що Дем’янюк за станом здоров’я не витримає перельоту до Німеччини й судовий процес. Вони переконані, що ситуація з екстрадицією Дем’янюка ще остаточно не вирішена.

Івана Дем’янюка, вихідця з України, а нині особу без громадянства, підозрюють у причетності  до вбивства 29 тисяч євреїв у концтаборі Собібор на території окупованої німецькими нацистами Польщі. За аргументацією обвинувачення, він був 1943 року упродовж шести місяців наглядачем у Собіборі. Сам він свою провину заперечує. Дем’янюк має постати нині перед судом у Мюнхені, оскільки після війни він деякий час жив неподалік від баварської столиці.

 

Читайте также по теме