ГолосUA
13:05 25/07/2010

Івано-Франківськ відзначає 600-річчя Грюнвальдської битви

25 липня в місті Івано-Франківську урочисто відзначають 600-річчя Грюнвальдської битви.

Урочистості розпочалися на вулиці Грюнвальдській біля пам’ятника діячам ЗУНР внесенням Державного прапора України та копій прапорів полків українських (руських) земель, що брали участь у Грюнвальдській битві.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус привітав жителів міста та гостей із цією визначною подією.

Мер нагадав, що вулиця Грюнвальдська в Івано-Франківську була заснована 100 років тому, на честь 500-річчя перемоги у битві під Грюнвальдом.

"Грюнвальдська битва і всі наступні битви українців дали можливість жити в незалежній Україні", — наголосив мер. До вітань долучилися і представники громадськості міста та жителі однойменної вулиці. Вважається, що вулиця Грюнвальдська ніколи не міняла своєї назви.

Потім виступили історики-краєзнавці Михайло Головатий та Петро Арсенич, які розповіли про історичні віхи Грюнвальдської битви і про участь українців в спільному союзницькому війську. Встановлено банер про 600-річчя перемоги в Грюнвальдській битві на одному з приміщень по вулиці Грюнвальдській на честь відзначення цієї славної для історії України дати.

Після урочистостей відбувся святковий концерт за участю мистецьких колективів закладів культури Івано-Франківської міської ради та розваги і дитяче свято "Козацькому роду нема переводу".

Управління освіти і науки виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, яке виступило головним ініціатором відзначення 600-річчя Грюнвальдської битви в Івано-Франківську, продовжить проведення тематичних заходів у серпні-жовтні 2010 року науковою конференцією, конкурсом на кращий учнівський реферат та дослідницьку роботу вчителів, презентацією нових видань про цю подію, тематичними уроками тощо.

Грюнвальдська битва 1410 року (також Битва під Танненбергом 1410) — битва, яка відбулася під час "Великої війни" 1409-1411 років між військами Тевтонського ордену та об’єднаними військами Королівства Польського і Великого князівства Литовського, Руського і Жемайтійського поблизу сіл Грюнвальд і Танненберг (землі Тевтонського ордену, нині територія Польщі) 15 липня 1410.

Перемога литовців, поляків, українців і білорусів у Грюнвальдській битві підірвала військову могутність Тевтонського ордену і припинила експансію німецьких рицарів на cхід. 1 лютого 1411 року було підписано Торуньський мир, за яким орден повертав на користь Литви Жемайтію та Добжинську землю на користь Польщі, а також сплачував контрибуцію.

З історичних джерел відомий український лицар, який прославився своїми героїчними вчинками при Грюнвальді – Іванко Сушик з Романова, що під сучасним Львовом, за подвиги на полі Грюнвалдської битви був нагороджений королем Владиславом трьома селами в галицькій землі.

За матеріалами: УНІАН 

Читайте также по теме