ГолосUA
10:37 14/11/2008

Із посланням церкви щодо Голодомору ще «розберуться» — політолог

Заява Української церкви Московського патріархату про визнання Голодомору 1930-х років геноцидом була ухвалене поспіхом.

Про це кореспонденту Голос.UA заявив директор української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов.

«Я думаю, автори тексту можуть сказати більше», — сказав Корнілов. Він наголосив, що поняття «геноцид» фігурує в заяві митрополита Володимира в дещо іншому контексті, аніж його можна трактувати. «Мова йде не про геноцид виключно українського народу, а про те, що дана трагедія була викликана злочинами «богоненависницької влади», — підкреслив Корнілов.

Експерт також висловив переконання, що «поява в посланні слова «геноцид» ще стане причиною розборок в самому синоді».

Нагадаємо, що напередодні було оприлюднено послання предстоятеля Української православної церкви Московського Патріархату митрополита Володимира з нагоди скорботної дати Голодомору. В посланні трагедію 1932–1933 рр. було названо «геноцидом». «В 1930-ті роки Україна вперше пережила штучний голод, масове вбивство мільйонів своїх громадян, цинічне, цілеспрямоване, безжальне. Лише в богоненависницькому й людиноненависницькому середовищі міг відбутися подібний злочин. Цей ГЕНОЦИД був намаганням знищити саму душу народу, привести її до повного духовного рабства», — йшлося в посланні.

 

Читайте также по теме