ГолосUA
13:32 01/02/2011

Із США депортують іще одного українця

Міграційний суд Детройта санкціонував депортацію вихідця з України та екс-громадянина США, 88-річного Джона Калімона, якого звинувачують у пособництві нацистам у роки Другої світової війни.

Про це повідомили місцеві ЗМІ.

“Рішення про депортацію у справі Калімона винесла у понеділок суддя Елізабет Хекер”, — сказала представник місцевого офісу міграційної служби Кетрін Маттінглі.

За версією обвинувачення, Джон (або Іван) Калімон служив у поліції у Львові з травня 1942 року до березня 1944 року. Слідство вважає, що він особисто розстрілював мирних громадян, у тому числі євреїв, і брав участь у каральних операціях і “зачистках гетто”. Слідчі вважають, що обвинувачений причетний до ліквідації у серпні 1942 року львівського гетто, у якому проживали, за оцінками американської сторони, 40 тис. євреїв. Позов до Д. Калімона у міграційному суді Детройта у вересні 2009 року ініціював Мін'юст США. Куди його депортують, не повідомляється.

Раніше у 2007 році влада домоглася через суд відкликання “натуралізованого громадянства США” у Д. Калімона. Обвинувачений емігрував до США з Німеччини, куди він втік після визволення України Червоною Армією у 1944 році. Під час оформлення американського громадянства, відзначає Мін'юст, він приховав від міграційної служби місце проживання та факт служби у німецькій поліції. Д. Калімон став громадянином США у жовтні 1955 року.

Процес з денатуралізації Д. Калімона розпочався у 2004 році за ініціативою офісу генпрокурора США в Детройті та Відділу спецрозслідувань Мін'юсту (Office of Special Investigations, OSI). Тоді ж у суді вперше прозвучали звинувачення у причетності Д. Калімона до військових злочинів. Головним доказом цього став написаний ним 14 серпня 1942 звіт командуванню про боєприпаси, які він витратив, стріляючи, як стверджує слідство, у євреїв.

Обвинувачений не визнає своєї вини та відкидає всі звинувачення. Його адвокат Еліас Сінос заявив, що його підзахисний, імовірно, подасть апеляцію на рішення міграційного суду.

Мін'юст США відмовився коментувати питання, пов'язані з термінами і місцем майбутньої депортації, посилаючись на звичайну для таких випадків практику: виступати з коментарями лише після того, як підозрюваного передадуть приймаючій стороні і візьмуть під варту.

З моменту створення у 1979 році OSI виграв 107 процесів над пособниками нацистів. Майже всі з них були депортовані і передані суду. Крім того, більше 180 підозрюваним у пособництві за сприяння OSI, було відмовлено у праві в'їхати до США.

В середині 2009 року із США був депортований в Німеччину обвинувачений в пособництві нацистам в роки війни Іван Дем'янюк, суд над яким триває і досі.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте также по теме