ГолосUA
07:40 03/09/2010

Із Закарпаття почали вивозити тонни токсичних відходів

2 вересня із Закарпатської області почали вивозити «премікс» – відходи угорської промисловості, які незаконно завозили на територію України впродовж 1999-2005 рр. />  

Про це повідомила прес-служба уряду.
 

Довгий час вирішення цієї проблеми зволікалося, у зв’язку із порушеною СБУ кримінальною справою і перебування суміші в статусі речового доказу. 

«Премікс – це хімічна речовина ІІІ класу небезпеки. Тобто він є небезпечним, але не токсичним. Незважаючи на це, оскільки речовина пилоподібна, наші фахівці працюють в масках і спеціальних захисних костюмах», – повідомив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Андрій Погорєлов.

Він також додав, що із Закарпаття вивезуть 1300 тонн «преміксу». Всі роботи планують закінчити до кінця року.

Чиновник підкреслив, що «остаточну крапку в багаторічній історії з утилізацією і вивозом «преміксу», вдалося поставити завдяки принциповій позиції Міністра охорони навколишнього природного середовища України Миколи Злочевського. Саме Міністерство виділило з фонду охорони навколишнього природного середовища 10,3 млн. грн. на проведення робіт.

Утилізацію проводить польське спільне підприємство ТОВ «Сарпі», яке виграло відповідний тендер, оголошений Мінприроди України. Роботи із завантаження і вивозу до Польщі «преміксу» проводять фахівці Державного підприємства «Національний центр поводження з небезпечними речовинами».

 

 

Читайте также по теме