ГолосUA
10:50 05/01/2009

Ізраїль пропустив до Газа гуманітарну допомогу

Сьогодні Ізраїль уперше з початку наземної операції в секторі Газа пропустив до регіону вантажівки з гуманітарною допомогою й надав можливість виїхати іноземним громадянам.

Про це повідомили «РІА Новости» з посиланням на представника Міноборони країни Пітера Лернера.

У рамках евакуації, організованої на прохання посольств, зону бойових дій залишають близько 200 палестинців, що мають також паспорта Австрії, Німеччини, Греції, Іспанії, Канади, Мальти, Норвегії, Польщі, Румунії, Філіппін та Франції. Таку ж кількість росіян і громадян інших країн СНД вже вивезли із сектору Газа у п’ятницю, 2 січня.

Крім того. ізраїльська влада обіцяє пропустити до сектору ще близько 80 вантажівок із продовольчими товарами і медикаментами й перекачати 200 тисяч літрів дизельного палива для єдиної місцевої електростанції.

У самому ж секторі Газа вже п’ятий день немає світла, вода подається з великими перебоями, виходить із ладу каналізація, з багатьма районами відсутній телефонний зв’язок. На складах міжнародних організацій продуктів харчування вистачає, але їх розподіл ускладнений бойовими діями. Ще до початку війни від гуманітарних поставок залежали 700 тисяч людей.

Допомогу мирним жителям сектору Газа ізраїльська влада оголосила однією з важливих складових успіху військової кампанії. "Лише приділяючи увагу гуманітарному аспекту, ми можемо продовжувати операцію. Якщо з’явиться враження гуманітарного нещастя, тиск на Ізраїль негайно зросте", — сказала в неділю глава МЗС Ціпі Лівні після зустрічі із представниками міжнародних гуманітарних організацій.

"Ми можемо одержати більшу міжнародну підтримку й більше часу на проведення військової операції, якщо попутно доб’ємося успіху в забезпеченні гуманітарних потреб населення", — заявила вона.

Метою операції під кодовою назвою "Литий свинець", Ізраїль оголосив припинення ракетно-мінометних обстрілів з палестинської сторони. Суботньому вторгненню в сектор Газа передував тиждень повітряних бомбардувань і кілька годин артилерійської підготовки. За тиждень бомбардувань уже загинули щонайменше 500 людей, ще понад 2 тисячі одержали поранення. Палестинські лікарні не справляються з потоком поранених, не вистачає медикаментів і медичного устаткування .

 

Читайте также по теме