ГолосUA
05:21 20/07/2010

Ймовірність скасування поправок до Конституції висока — експерт

Внесення до Конституційного суду подання нардепів-регіоналів свідчить про намагання сконцентрувати владу в руках Президента, повернення до фактично президентської республіки, скасувавши поправки до Конституції 2004 року.

Про це сказав заступник генерального директора Центру Разумкова Валерій Чалий кореспонденту ГолосUA.  

За словами експерта, механізм, передбачений Партією регіонів, для внесення відповідних законодавчих змін, — законопроект про референдум у парламенті провалився, відтак застосовується інший механізм.

"Такі ідеї виникали і за часів президентства Ющенка. Зараз шанси на скасування поправок до Конституції великі. Адже поправки ухвалювалися в умовах, наближених до бойових, підніманням депутатами двох рук, тому про чистоту умов прийняття цих змін важко говорити. Мета зараз лише одна — сконцентрувати владу в руках Президента", — наголосив він

Він зазначає, що рішення Конституційного Суду, ймовірно таки призведе до скасування змін до Основного закону, прийнятих 2004 року. Проте процес цей триватиме кілька місяців і, очевидно, основних подій тут слід очікувати восени. Водночас, Валерій Чалий не виключає, що паралельно регіонали намагатимуться провести такі зміни й за допомогою інших способів, зокрема, повертаючись до розгляду того самого закону щодо референдуму. "Тут все залежить від того, який інструмент їм буде здаватися більш дієвим", — сказав Валерій Чалий.

Він також наголосив: "Крім формального рішення, є ще й загальнополітичний процес. Хотілося б вірити, що українці не дадуть повернутися до моделі, проти якої раніше так гостро виступали. Хибна лінія — повертатися до старих часів. Ті, хто це робить, забувають, які проблеми тоді були: виконавча вертикаль, яка де-юре не підпорядковувалась Президентові, фактично залежала від нього… Навряд чи треба повертатися до старих механізмів. Краще виправити ті речі, які виправлялись в Конституції поспіхом та необдумано", — зазначив Валерій Чалий.  

О. Каретнкова />  

Читайте также по теме