ГолосUA
06:07 13/07/2010

Кабмін перебільшив збитки від судових позовів проти України — ЗМІ

Нещодавні заяви прем’єр-міністра Миколи Азарова про те, що дії попереднього уряду спричинили подачу позовів до держави на величезні суми, виявилися не настільки небезпечними.

Найбільший позов до України — громадянина РФ Анатолія Семенія на суму близько $ 23 млрд — уже відхилено Арбітражним судом Москви.

На думку незалежних юристів, позов не є загрозою і в майбутньому, оскільки буде складено з численними порушеннями — навіть суму збитку заявник розрахував сам, не вдаючись до незалежної оцінки.

Арбітражний суд Москви припинив провадження у справі про стягнення з урядів України та Росії 715,9 млрд руб. ($ 23 млрд) за позовом громадянина РФ Анатолія Семенія. Рішення, датоване 5 липня, було опубліковано наприкінці минулого тижня. Як розповів пан Семеній, він вимагав відшкодувати шкоду, заподіяну незаконним списанням належних йому акцій (контрольний пакет — понад 1 млн. паперів) тернопільського ВАТ “Ватра”, що займається виробництвом і продажем світлотехнічного обладнання.

Як пише видання, конфлікт акціонерів “Ватри” триває з 2001 року. Акції зберігалися у депозитарію — Ощадбанку — і в 2008 році їх було списано на користь третіх осіб. На якій підставі і ким вони їх було списано, не уточнюється. У “Ватрі” вчора не змогли прокоментувати ситуацію. Раніше Анатолій Семеній вже подавав позов до України в Господарський суд Києва. Він звинувачував органи влади в нанесенні збитку йому, як акціонерові “Ватри”, шляхом "заохочення злочинної діяльності групи осіб", пов’язаної зі зміною складу акціонерів і переведення активів підприємства на іншу юридичну особу. Але суд відхилив вимоги позивача.

Московський суд не став розглядати справу, оскільки суперечка непідвідомча арбітражному суду, наголошується у визначенні. Суперечка не пов’язана із здійсненням позивачем підприємницької чи іншої економічної діяльності, а позивач не має статусу юридичної особи або індивідуального підприємця, наголошується в документі.

Крім того, 16 червня від України надійшла заява про судовий імунітет — стягнення зазначеного в позові майна в порядку примусового виконання судового акта арбітражного суду допускається лише за згодою компетентних органів держави. "Я на цьому не зупинюся і буду звертатися в інші судові інстанції", — заявив Анатолій Семеній.

Позов пана Семенія був найбільшим серед вимог до держави Україна. Про нього стало відомо після того, як 24 червня за дорученням прем’єр-міністра Миколи Азарова Мін’юст оприлюднив перелік всіх подібних позовів — це 14 справ на загальну суму $ 26,5 млрд і 45 млн євро.

Прем’єр наголосив, що більшість позовів до України було подано до міжнародних судів у 2005-2009 роках при уряді Юлії Тимошенко. "Коли я вперше ознайомився з тим, що там відбувається, я здивувався через безпардонність попередніх рішень (уряду). Навіть якщо ми наймемо кращих адвокатів і будемо платити їм найвищі гонорари, в нормальному європейському суді ми процес програємо. У людей забрали власність. Це зробила держава", — заявляв пан Азаров.

Щоправда, вже тоді з’ясувалося, що найбільший позов — пана Семенія — було подано 24 лютого поточного року, тобто вже при новому уряді.

Керуючий партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Андрій Астапов говорить, що на місці українського уряду не сприймав би позов Анатолія Семенія всерйоз. Зокрема, оцінка майна при його подачі не проводилася — суму збитку Анатолій Семеній розраховував на свій розсуд, виходячи з того, яка, на його погляд, вартість пакету акцій і майна компанії Ватра. "Збиток, вказаний паном Семенієм, не витримає судової оцінки", — вважає юрист. За його словами, заявнику потрібні незалежні експертні висновки, які допоможуть йому обґрунтувати збиток. "Інакше суд буде оцінювати збиток на свій розсуд і швидше за все прийде до невтішних для пана Семенія висновків", — вважає пан Астапов.

За матерiалами: КоммерсантЪ-Украина />  

Читайте также по теме