ГолосUA
13:20 02/10/2010

Кабмін побудує у Криму сонячні та вітрові електростанції — Клюєв

Уряд України планує будівництво в Автономній Республіці Крим сонячних електростанцій загальною потужністю 1 тис. МВт та вітрових — такою ж сумарною потужністю.

Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр України Андрій Клюєв в інтерв’ю журналістам у кулуарах 7-го саміту «Ялтинської європейської стратегії», повідомила прес-служба уряду.

«Сьогодні на півострові дефіцит потужності становить 1 тис. МВт. Це дорівнює одному атомному блоку діючих у нас АЕС. Але ми ж у Криму не побудуємо атомний блок, ми не побудуємо тут теплові станції — не будемо ж ми курорт псувати», — зазначив А. Клюєв.

За його словами, найбільш висока сонячна радіація в степовому Криму — в районі Севастополя. Також найсприятливіші умови для альтернативної енергетики в Бессарабії — на південному заході Одеської області, зауважив перший віце-прем’єр, додавши, що і там також є дефіцит енергопотужностей.

У той же час, за словами А. Клюєва, уряд підходить до розвитку вітчизняної енергосистеми комплексно. Він пояснив, що для того, щоб побудувати додаткових потужностей на 1 тис. МВт, необхідно закільцювати весь Крим високовольтними мережами, будувати нові підстанції — це величезні інвестиційні програми. Перший віце-прем’єр-міністр України нагадав, що вже будується лінія електропередач Сімферополь-Севастополь.

Відповідаючи на запитання про джерела фінансування цих проектів, А. Клюєв заявив, що інвестиції йдуть з різних джерел. Зокрема, він нагадав, що був підписаний договір в Китаї про надання Україні мільярда доларів під будівництво альтернативних видів енергетики. «Крім цього ми ведемо переговори зі Світовим банком на цю ж тему. Також ці проекти кредитують і українські банки, зокрема «Укрексімбанк». Інакше кажучи, в програмі бере участь великий пуд інвесторів», — повідомив перший віце-прем’єр-міністр.

«Зараз ми запустили в експлуатацію сонячну електростанцію на 7,5 МВт. За програмою, на цьому місці в лютому вже буде станція потужністю в 200 МВт, а через два роки — 1 тис. МВт», — заявив він.

 

Читайте также по теме