ГолосUA
06:21 07/07/2009

Кабмін рекапіталізував банк «Київ», «Укргазбанк» і «Родовід Банк»

6 липня Кабінет Міністрів рекапіталізував «Укргазбанк» і «Родовід Банк» облігаціями на загальну суму 5,9 млрд. грн., тоді як банк «Київ» отримав 3,6 млрд. грн.

Про це повідомив «КомерсантЪ-Україна».

У Кабміні сподіваються домовитися з Нацбанком про швидкий викуп цих паперів, щоб іще в липні вивести з банків тимчасові адміністрації і почати повернення депозитів.

«Після того, як буде зареєстровано збільшення капіталу, ми пропонуватимемо Нацбанку викупити ці папери», — зазначив тимчасовий адміністратор «Родовід Банку» Сергій Щербина. Таким чином, уряд, як і планував, став власником 99,97% акцій «Родовід Банку», 99,94% — банку «Київ» і 81,58% — «Укргазбанку».

У Мінфіні впевнені, що рекапіталізація перших трьох установ підвищить довіру населення до всієї банківської системи, оскільки незабаром «Родовід Банк» і «Київ» зможуть почати повернення депозитів. «Зараз дуже багато залежатиме від взаєморозуміння і координації дій між Кабміном і Нацбанком. Я думаю, що тимчасові адміністратори вийдуть з цих банків уже в липні. Насамперед буде погашена вся картотека і розроблений певний план виплати депозитів», — відзначив директор департаменту Мінфіну з рекапіталізації банків Теймур Багіров.

Дія мораторію НБУ закінчується в «Родовід Банку» 15 вересня, банку «Київ» — 9 серпня.

Як пише видання, викуп Нацбанком ОВДП у трьох банків прискорить виділення Світовим банком (СБ) кредиту Україні на $750 млн. (за курсом НБУ 7,62 грн/$ — 5,7 млрд. грн.). Ці гроші підуть на фінансування дефіциту держбюджету, дозволивши покрити частку емісії, запланованої на рекапіталізацію банків (всього — 44 млрд. грн.). Уже в понеділок уряд оприлюднив розпорядження про затвердження «Першої програмної позики на реабілітацію фінансового сектору» на $400 млн. Кабмін повинен був підписати договір з СБ ще до 30 червня (перший транш в $350 млн.), але у СБ кажуть, що переговори продовжуються до цих пір.

«Однозначно, що є позитивні очікування закінчення переговорів. Місія продовжить переговори наступного тижня. Після того, як усі наші побажання (Кабміну — ред.) будуть враховані, ми зможемо чекати позитивного рішення ради директорів про виділення коштів», — повідомив прес-секретар СБ Андрій Гулай з посиланням на керівника фінансового сектору СБ в Україні Маріуса Вісмантаса. Він уточнив, що тепер ключовим моментом для перерахування траншей є законодавчі зміни з прискорення процедури ліквідації нежиттєздатних кредитних установ.

 

Читайте также по теме