ГолосUA
06:53 03/08/2010

Кабмін реорганізував концерн «Укрспирт» у держпідприємство

Уряд реформує спиртну галузь. Концерн «Укрспирт» ліквідується, а на його базі створюється однойменне держпідприємство, яке буде централізовано встановлювати ціну спирту і торгувати їм.

Згідно з опублікованою вчора постановою Кабінету Міністрів, концерн «Укрспирт» ліквідовується.

Підприємства, що входили в сферу його управління, передаються в структуру держпідприємства «Укрспирт», якому надається право здійснювати оптову торгівлю спиртом на внутрішньому ринку і продавати його на експорт.

«Досі концерн був неприбутковою організацією. Він фінансувався за рахунок відрахувань у вигляді 1% від прибутку спиртзаводів, які були самостійними юридичними особами, — відзначив заступник міністра аграрної політики Євген Лавров.- У результаті реформи повноваження “Укрспирту” посиляться».

Наразі розпорядження концерну носять рекомендаційний характер і нерідко ігноруються директорами спиртзаводів, каже глава «Укрспирту» Ігор Сухоносов. «Заводи самостійно знаходять споживачів для збуту спирту на внутрішньому ринку, купують сировину і встановлюють ціну продукції. ’Укрспирт’ може лише рекомендувати директорам не продавати спирт у збиток, а торгувати їм з прибутком», — відзначає він.

За словами пана Сухоносова, бували випадки, коли директори брали сировинні кредити і показували неправдиву калькуляцію. Через це кредиторська заборгованість підприємств «Укрспирту» виросла приблизно до 1 млрд. грн.

Тепер «Укрспирт» буде централізовано займатися господарською діяльністю і проводити розрахунки, а заводи стануть його промисловими майданчиками. «’Укрспирт’ знаходитиме покупців спирту, купуватиме сировину для його виробництва, встановлювати економічно обгрунтовану відпускну ціну продукту», — пояснив Сухоносов.

На його думку, реформа підвищить ефективність роботи спиртної галузі, а також зведе до мінімуму можливість корупції та зловживань на підприємствах.

Голова асоціації «Укргорілка» Іван Жолнер вважає, що тепер «Укрспирту» значно простіше підвищуватиме ціни на свою продукцію. «У нинішньому році ціни вже двічі були необгрунтовано збільшені. Не виключено, що тенденція збережеться», — каже він.

Крім того, виробники лікеро-горілчаної продукції будуть позбавлені можливості впливати на собівартість спирту, купуючи сировину для його виготовлення і надаючи його спиртзаводам, відзначає гендиректор «Бельведер Україна» Володимир Притуляк. У 2005 році «Укрспирт» неодноразово намагався підвищити ціни на спирт, проте горілчані компанії добивалися відміни цих рішень через Антимонопольний комітет (АМКУ).

За матеріалами: «КоммерсантЪ-Украина» />  

Читайте также по теме