ГолосUA
08:24 22/12/2009

Кабмін розробив схему скорочення викидів парникових газів

Кабінет міністрів розробив схему державної підтримки, яка дозволить підприємствам модернізувати виробництво і скоротити викиди парникових газів.

Нова схема реалізації проектів сумісного здійснення в рамках ст.17 Кіотського протоколу закріплена ухвалою Кабінету міністрів №1313, яка набула чинності 18 грудня. Тепер підприємство, яке знайшло інвестора-покупця квот за кордоном, може розраховувати, що держава в особі НАЕІ передасть інвесторові певний обсяг одиниць встановленої кількості (ОВК), а підприємство фактично безкоштовно отримає енергозберігаюче устаткування або кошти на його закупівлю. Переобладнання дозволить компанії скоротити викиди парникових газів, квота яких буде повернена державі. Про це розповів перший заступник глави Національного агентства екологічних інвестицій (НАЕІ) Максим Мордань.

Підприємство для впровадження проекту повинне буде затвердити його в НАЕІ, отримати ідентифікаційний номер в Міжнародному журналі трансакцій, а також щорічно подавати в НАЕІ звіти про скорочення викидів парникових газів. Якщо компанія на момент подачі прохання про отримання держдопомоги не досягла скорочення викидів, але зобов’язана зробити це до 31 грудня 2012 р., то держпідтримка виражатиметься в передачі інвесторові ОВК не більше 50% планових скорочень викидів за проектом з 1 січня 2013 р. по 31 грудня 2022 р. або впродовж довшого терміну — життєвого циклу проекту. Якщо скорочення викидів було досягнуте, розмір держпідтримки складе 75%.

За даними НАЕІ, 80% викидів CO2 доводиться на електроенергетику. Парникові гази і азотні оксиди також викидають в атмосферу підприємства металургійної і коксохімічної галузей.

За матеріалами "Комерсант-Україна" .

 

Читайте также по теме