ГолосUA
06:03 23/09/2009

Кабмін сьогодні розгляне пакет ініціатив ДПА з новою схемою повернення ПДВ

Кабінет міністрів України під час сьогоднішнього засідання має намір розглянути пакет документів від Державної податкової адміністрації, що посилюють податковий тиск.

Згідно із проектом постанови «Про деякі питання адміністрування податку на прибуток», збиток, отриманий підприємством під час придбання акцій компаній і подальшому продажі їх майна, не можна буде враховувати у валових витратах. Відповідно, мають зрости валовий прибуток і сплата 25% податку з нього. Крім того, страхові компанії будуть позбавлені права зменшувати дохід оподаткування на суму перестрахування. Зараз страхові компанії платять 3% із валових премій, але у разі перестрахування податок сплачує страхова компанії, що приймає на себе страхові ризики.

За словами члена Ради підприємців при Кабінеті міністрів Тетяни Зацерковної, нова схема — це подвійне оподаткування. Якщо компанії не врахують ці новації у подачі звітності по податки на прибуток за дев’ять місяців 2009 року, то Державна податкова адміністрація протягом місяця з моменту отримання звіту проведе їх документальну перевірку.

Повністю змінює схему бюджетного відшкодування ПДВ проект розпорядження «Питання «Загального реєстру податкових накладних». Згідно із документом, з 1 жовтня 2009 р. всі платники ПДВ-продавці товарів, робіт і послуг будуть зобов’язані реєструвати в цьому реєстрі податкові накладні із сумою ПДВ понад 1 млн. грн., із 1 січня 2010 року — більше 500 тис. грн, з 1 квітня — більше 100 тис. грн. Тільки після внесення інформації про накладну в реєстр вона видаватиметься покупцеві. Накладна необхідна для формування податкового кредиту, що дає право на відшкодування ПДВ. Але в документі прописана норма, що дозволяє повністю зупинити повернення податку. «Органи державної податкової служби мають право відмовити в реєстрації податкової накладної по операції, не обумовленою економічною доцільністю», — сказано в проекті розпорядження.

Відзначимо, що на 2010 рік Міністерство фінансів запланувало різко скоротити суми відшкодування ПДВ — на 15,66 млрд. грн., до 20,86 млрд. грн.

У Мінфіні виданню заявили, що виступають проти цих пропозицій, розроблених ДПАУ, і рекомендували уряду не приймати їх. /> «Якщо ДПАУ хоче змін, то хай вносить їх до профільних законів через парламент, а не шляхом постанов — це незаконно. Дані норми можуть проіснувати всього декілька тижнів. Що стосується їх можливості визначати «економічну доцільність», то Україна повертається в 1937 рік», — сказало джерело видання.

За матеріалами «Коммерсант-Украина».

 

Читайте также по теме