ГолосUA
16:28 29/12/2010

Кабмін визначив механізм тимчасового “латання дірок” в бюджетах

Кабінет міністрів України сьогодні своєю постановою”Про затвердження Порядку покриття тимчасових касових розривів місцевих бюджетів“ визначив спосіб, за яким буде розв’язувати бюджетні фінансові зобов’язання.

Про це йдеться в урядовій постанові, розміщеній на офіційному сайті Кабінету міністрів.

Як зазначається в документі, в цьому порядку термін “тимчасовий касовий розрив” означає “недостатню спроможність місцевого бюджету на конкретну дату погасити за рахунок наявних та очікуваних грошових активів загального фонду (в тому числі залишків бюджетних коштів), крім субвенцій, додаткових дотацій, трансфертів іншим бюджетам (далі — цільові міжбюджетні трансферти) та коштів резервного фонду, бюджетні фінансові зобов’язання за захищеними видатками”.

Згідно з документом, голова Державної казначейської служби з урахуванням платоспроможності, результатів оцінки ризиків її втрати та обсягів коштів місцевих бюджетів, що акумулюються на єдиному казначейському рахунку, затверджує щомісяця до 25 числа позиковий ліміт (максимальна сума, у межах якої територіальний орган Державної казначейської служби може використовувати кошти єдиного казначейського рахунка для надання позик) на наступний місяць, який доводиться до відома зазначеного органу з використанням засобів телекомунікаційного зв’язку в регламентованому режимі.

Також у постанові сказано, що позика надається в межах граничного обсягу, визначеного територіальним органом Державної казначейської служби, що не перевищує однієї дванадцятої затвердженого на поточний бюджетний період обсягу доходів загального фонду місцевого бюджету, за вирахуванням обсягу цільових міжбюджетних трансфертів та з урахуванням позикового ліміту, зазначеного у пункті 3 цього Порядку.

“Міністр фінансів має право встановлювати інший норматив, з урахуванням якого визначається граничний обсяг позики”, — додали законодавці.

Також у документі зауважили, що для проведення аналізу платоспроможності заявника територіальний орган Державної казначейської служби має право отримувати від нього відповідну інформацію.

Позики, згідно тексту постанови, спрямовуються виключно на погашення бюджетних фінансових зобов’язань за видатками на: оплату праці працівників бюджетних установ, нарахування на заробітну плату, придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів, забезпечення продуктами харчування, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, здійснення окремих заходів щодо виконання державних (регіональних) програм, не віднесених до заходів розвитку та ін.

“Погашення позики здійснюється за рахунок не менш як 80 % усіх надходжень загального фонду місцевого бюджету”, — сказано у постанові.

Читайте также по теме