ГолосUA
09:18 11/03/2010

Кабмін затвердив порядок визначення регіонів депресивними

Кабінет міністрів України затвердив Порядок здійснення моніторингу соціально-економічних показників розвитку регіонів, районів та міст обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення для визнання територій депресивними. Відповідна постанова від 2 березня 2010 р. №235 опублікована на офіційному сайті уряду. Документом також визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабінету міністрів України від 24 червня 2006 р. №860 "Про затвердження Порядку здійснення моніторингу показників розвитку регіонів, районів, міст республіканського в Автономній Республіці Крим і обласного значення для визнання територій депресивними".

Згідно документу, регіон може бути визнано депресивним, якщо протягом останніх п’яти років середній показник обсягу валового регіонального продукту (до 2004 р. — обсягу валової доданої вартості) на одну особу у фактичних цінах є найнижчим у сукупності всіх регіонів.

Території визнаються депресивними за результатами моніторингу, який здійснюється із застосуванням граничних рівнів відхилення соціально-економічних показників від середніх показників розвитку територій відповідної групи, що встановлюються як коефіцієнти:

0,75 — для таких показників як обсяг реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) на одну особу, рівень середньомісячної заробітної плати, щільність сільського населення, коефіцієнт природного приросту населення, обсяг реалізованої сільськогосподарської продукції (робіт, послуг) на одну особу. Граничний рівень для наведених показників визначається як добуток середнього показника розвитку території відповідної групи та коефіцієнта 0,75;

1,25 — для таких показників як рівень зареєстрованого безробіття, частка осіб, зайнятих у промисловості, частка осіб, зайнятих у сільському господарстві, рівень зареєстрованого, зокрема довготривалого, безробіття. Граничний рівень для наведених показників визначається як добуток середнього показника розвитку території відповідної групи та коефіцієнта 1,25.

Промисловий район може бути визнано депресивним у разі, коли відносно середніх показників розвитку територій цієї групи протягом останніх трьох років одночасно рівень зареєстрованого безробіття та частка осіб, зайнятих у промисловості, дорівнюють або вищі встановлених граничних рівнів таких показників; обсяг реалізованої промислової продукції (робіт, послуг) на одну особу та рівень середньомісячної заробітної плати одного найманого працівника дорівнюють або нижчі установлених граничних рівнів таких показників.

Сільський район може бути визнано депресивним у разі, коли відносно середніх показників розвитку територій цієї групи протягом останніх трьох років одночасно: щільність сільського населення, коефіцієнт природного приросту населення, рівень середньомісячної заробітної плати одного найманого працівника та обсяг реалізованої сільськогосподарської продукції (робіт, послуг) на одну особу дорівнюють або нижчі встановлених граничних рівнів таких показників; частка осіб, зайнятих у сільському господарстві, дорівнює або вища встановленого граничного рівня показника.

Місто обласного, республіканського в Автономній Республіці Крим значення може бути визнано депресивним у разі, коли відносно середніх показників розвитку територій цієї групи протягом останніх трьох років одночасно рівень зареєстрованого, зокрема довготривалого, безробіття та рівень середньомісячної заробітної плати одного найманого працівника дорівнює або нижчий встановленого граничного рівня відповідного показника.

За результатами моніторингу Мінекономіки подає до 15 липня Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським держадміністраціям висновки щодо відповідності соціально-економічних показників розвитку територій відповідної групи критеріям депресивності.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська і Севастопольська міські держадміністрації на підставі зазначених висновків надсилають до 10 серпня Мінекономіки за підписом голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, голів обласних, Київської і Севастопольської міських держадміністрацій та за погодженням з відповідними місцевими радами свої пропозиції.

 

Читайте также по теме