ГолосUA
10:31 30/03/2010

Калєтнік: Нове керівництво митниці боротиметься з брендовою контрабандою

Нове керівництво Державної митної служби України боротиметься із контрабандою підробок брендових речей.

Про це в інтерв’ю журналісту ГолосUA заявив керівник Держмитниці Ігор Калєтнік.

За його словами, в Україні багато магазинів, де продаються дорогі брендові речі: взуття, одяг, сумки, годинники, коштовності. «Дороге італійське взуття оформляється максимум по 30 дол. за пару. Але, як ти перевіриш, скільки пар оформлено, а скільки пройшло за сірими схемами? Це ж не масовий товар, а «штучний»: один контейнер завезли, і всі дорогі магазини заповнені. Обсяги малі, схеми давно набиті», — відзначив посадовець.

У зв’язку із цим, І. Калєтнік запропонував почати з протилежного: не дати можливість продати брендову контрабанду на внутрішньому ринку. «І тут ми можемо спільно з податковою, під егідою Мінфіну розробити документ (як його назвати — вже інше питання), який би запустив таку схему… Заходить податківець в брендовий магазин. Не митник, а податківець. Бере туфлі «крутої» фірми, дивиться вартість — 5000 грн. Просить показати прибуткові документи: де ви їх взяли? Ага, у фірмі такій-то. А ті? У наступній. А наступні? У тієї, яка не існує. Зрозуміло…», — сказав він.

Голова Держмитниці вважає, що основою для реалізації взуття в магазині повинен бути документ, який в будь-якому випадку підтверджує легальність ввезення товару та сплату податку. «І він показує митну декларацію, де написано: що ці туфлі коштують по 1 дол. Податківець і запитує: чому ж туфлі, які коштують 1 дол., ви продаєте по 5000 грн? Давайте ми вам дорахуємо податок на прибуток», — навів приклад І. Калєтнік.

«Це дуже непрості схеми, і одна митниця їх не поламає. Тут повинна працювати вся система, всі правоохоронці». — підсумував він.

 

Читайте также по теме