ГолосUA
10:01 25/12/2009

Капітан затриманого в Таїланді Іл-76 заявив, що літак прямував до Києва

Капітан екіпажу затриманого в Таїланді Іл-76 з вантажем зброї на борту заявив, що літак прямував в Україну.

За його словами, кінцевим пунктом призначення повинен був стати аеропорт Бориспіль. Раніше влада аеропорту Дон Мианг помилково повідомила, що командиром екіпажу є громадянин Білорусі Михайло Пєтухов.

«Не знаю, що власники вантажу збиралися робити з ним далі, але нас наймали довезти літак і вантаж до Києва», — зазначив капітан. У даний час він, також як і інші члени екіпажу, перебуває в бангкокській в’язниці Клонг Прем. Пілотам загрожує страта. Напередодні суд продовжив термін утримання під вартою членів екіпажу літака ще на 12 днів.

Капітан поскаржився, що роботодавець — українська компанія «Авіатек» — ніяк не бере участь у долі пілотів. «Вони навіть не надіслали нам адвоката», — підкреслив командир.

Раніше в Службі безпеки України заявляли, що спецпідрозділ СБУ «Альфа» був готовий затримати літак в Києві після посадки для дозаправки.

Як повідомляв ГолосUA, літак Іл-76, чия приналежність досі встановлюється, було затримано після огляду в аеропорту Дон Мианг в Бангкоку, де він приземлився для дозаправки на шляху з Пхеньяну. На його борту, за заявою влади Таїланду, було виявлено заборонене до вивозу з КНДР за рішенням Ради безпеки ООН озброєння — переносні ракетні комплекси, запчастини до ракет класу земля-повітря, системи електронного управління неназваними видами зброї. Всього — 35 тонн.

21 грудня американська газета «The Wall Street Journal», посилаючись на доповідь незалежних американських і бельгійських експертів, які вивчили польотні документи, повідомила, що літак Іл-76, що летів з КНДР, і який заарештовано в Бангкоку після виявлення на його борту зброї, прямував до Ірану. ЗМІ також писали, що літак пов’язаний з Віктором Бутом, якого звинувачують у контрабанді зброї. Однак Бангкок незабаром спростував зв’язок між затриманим Іл-76 і справою Бута.

За матеріалами: ІТАР-ТАСС

 

Читайте также по теме