ГолосUA
12:24 21/01/2009

Карасьов: причини газової війни мають політичний характер

Причини газової війни між Україною та Росією знаходяться виключно у політичній площині і пов’язані із загальним контекстом російсько-українських відносин за останні 4 роки.

Такі результати соціологічного опитування серед експертів оприлюднив сьогодні директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов під час прес-конференції, передав кореспондент Голос.UA.

Серед основних причин виникнення газового конфлікту 70,8 % опитаних називають намагання Росії дискредитувати Україну на зовнішньо-політичній арені, 62,5 % — дестабілізувати внутрішньо-політичну ситуацію грою на протиріччях еліт.  

В.Карасьов зауважив, що метою війни 62,5 % опитаних вважають отримання контролю над українською газотранспортною системою, 58,3% респондентів — недопущення переобрання чинного Президента України Віктора Ющенка на другий президентський термін.  

Загалом, третина опитаних експертів не бачить жодних економічних виграшів України у газовій війні.

Серед домінуючих економічних програшів у цьому конфлікті експерти виділяють перехід на європейську ціну на газ, яка є зависокою для промисловості України та виокремлюють явний репутаційний програш України, зменшення її ролі як гравця на європейському енергоринку та зниження довіри Європейського Союзу до України як надійного транзитера газу.

До групи увійшли 24 експерта з різних регіонів України, зокрема політологи, економісти, соціологи, представники різних центрів.   

Читайте также по теме