«Independent”
17:14 04/03/2009

Карл Маркс повертається..?

“Неочікувана зміна у почуттях людей трохи лякає мене, aле водночас є і досить приємною, — пише колумніст англійського видання «Independent” Марк Стіл.- Раніше, коли я наголошував у своїх виступах, що ми маємо прибрати цих ненаситних банкірів від прямого впливу на державну політику, то у кращому разі отримував відповід -“знову він за своє”. Зараз же, відзначає автор, як тільки він згадує словo «банкіри», то люди не просто починають лаятись, а ще й достатньо прямо обговорюють, що б вони із ними зробили, якщо б ті стояли поряд. “Давайте покриємо їх зеленим мармеладом, прив’яжемо до свиней та відправимо на пароплаві на тренувальну базу Аль-Каїди із запискою, що це витвір мистецтва і робіть із ним, що хочете”- так Марк Стіл описує межі фантазії, до яких доходять люди як тільки чують слово «банкір».

Навіть видання «Daily Mail”, зазначається у статті, опублікувало на першій сторінці величезний критичний матеріал у зв”язку із пенсією Фреда Гудвіна, колишнього високопосадовця, якому мали намір виплачувати близько 20 тисяч фунтів стерлінгів щомісяця. 

Карл Маркс, стверджує автор, тепер взагалі користується особливою славою у всіх англійських засобах масової інформації. Майже кожне видання зверталося до праць цього економіста у статтях про бізнес-сектор та його перспективи. Як іронічно зауважує Марк Стіл, цілком можливим є сценарій, коли одне із авторитетних англійських видань “Times” буде починати свій редакційний матеріал словами „Поки економічна криза по світу і надалі поширюється, скоріше за все, вже близько той час, коли почнеться повстання незадоволеного пролетаріату”.

Витяг із роботи Маркса про жадібних банкірів був нещодавно процитований у ефірі “Radio 2» популярним ведучим Террі Воганом: “А тепер один урок від старого доброго хлопчини Маркса. Цих гієн буржуазії, які грабували нас увесь цей час, слід нарешті скинути із їхнього престолу”.

Книга Маркса «Капітал» продається немов свіжі пиріжки, — стверджує Стіл. «Я думаю, що Карл би був здивований своєю присутністю у кожному виданні. Ніби він обіймає посаду професійного аналітика. — пише Марк Стіл. 

Маркс так само може посперечатися із позицією, приписаною йому, що коллапс капіталізму не може бути відверненим, коли відбувається рецесія економіки. «Рецесію дійсно, за словами Карла Маркса, не можно відвернути, але яким буде вихід із неї, залежатиме чи дозволять бідні розплатитися багатим за свою провину у падінні економіки».

Підготувала Леся Дубенко. />  

 

Читайте также по теме