ГолосUA
10:20 12/01/2009

Карпачова переживає за «Фаїну»

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Нiна Карпачова висловила занепокоєння затягуванням переговорiв щодо звiльнення екiпажу судна "Фаїна" i вважає такий стан речей ганебним для України.

Про це повідомили у прес-службі омбудсмена.

У повідомленні прес-служби йдеться, що Ніна Карпачова вимагає вiд державних органiв зробити все можливе для швидкого завершення переговорiв i звiльнення морякiв iз пiратського полону.

Зокрема, вона утретє звернулася до президента України з вимогою вжити всiх необхiдних заходiв щоб забезпечити повернення морякiв до своїх родин живими. "Понад сто дiб iнтернацiональний екiпаж судна "Фаїна" страждає в пiратському полонi, щодня ризикуючи стати жертвою озброєних терористiв. Моральних страждань зазнають i самi моряки i їхнi рiднi в Українi, Росiї та Латвiї", — наголосила омбудсмен.

Вона зазначила, що судновласник i його представники "пiд приводом забезпечення конфiденцiйностi практично заблокували зв’язок iз членами екiпажу i надходження iнформацiї про переговори, а також наполегливо перешкоджали громадськостi в отриманнi вiдомостей про хiд операцiї зi звiльнення "Фаїни", мотивуючи це загрозою її зриву".

Ніна Карпачова також додала, що офiцiйнi особи України постiйно стверджували, що судновласник активно веде переговори з пiратами i має достатньо коштiв, щоб викупити судно та екiпаж з полону.

Омбудсмен звернула увагу на той факт, що впродовж останнiх пiвтора мiсяцiв ЗМI Кенiї не надавали нiякої iнформацiї щодо судна "Фаїна". Дивує i тривале мовчання родин морякiв цього судна, зазначила вона.

Крiм того, Н.Карпачова сказала, що затягування переговорiв призводить до непередбачуваних наслiдкiв. Так, тiльки пiсля звiльнення грузинського судна "Екшен" 12 грудня 2008 року стало вiдомо, що в пiратському полонi помер старший механiк танкера Енвер Варшанiдзе, iнформацiю про що пiрати забороняли членам екiпажу передавати за межi судна.

Нагадаємо, 25 вересня 2008 року у водах поблизу до Кенiї пiрати захопили українське судно "Фаїна". Судно прямувало пiд прапором Белiзу до Кенiї i перевозило вiйськову технiку, зокрема близько 30 танкiв Т-72, запчастин до бронетехнiки. На борту судна "Фаїна" перебував 21 член екiпажу: 17 iз них — громадяни України, троє — громадяни Росiї, i один — громадянин Латвiї. Капiтан судна, громадянин Росiї Володимир Колобков помер незабаром пiсля захоплення судна.

10 сiчня в Мiнiстерствi закордонних справ України запевнили, що заручникiв на суднi "Фаїна" забезпечили всiма необхiдними запасами продуктiв харчування, питної води та палива. Стан їхнього здоров’я задовiльний.

 

Читайте также по теме