ГолосUA
06:57 19/05/2010

Карпачова просить Азарова допомогти з видачею паспортів українцям ПМР

Українці які постійно проживають на території невизнаної Придністровської Молдавської республіки (ПМР) через відсутність бланків закордонних паспортів не можуть їх отримати вже кілька місяців.

З метою посприяти вирішенню проблем мешканців Придністров’я до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова звернулася уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

Як зазначила омбудсмен, "зважаючи на відсутність у посольстві України в Республіці Молдова бланків закордонних паспортів" протягом декількох останніх місяців громадяни, у яких закінчився термін дії такого паспорта або нещодавно отримали громадянство України, "не мають можливості виїхати за кордон на лікування, роботу, відпочинок і навчання ". 

Омбудсмен повідомила, що українське громадянство мають понад 95 тис. мешканців ПМР.

"Грубо порушуються права на свободу переміщення майже 100 тис. громадян України-жителів Придністров’я", — підкреслила вона у своєму зверненні, не уточнивши при цьому, скільки саме українців у ПМР дійсно потребують у закордонних паспортах.

У посольстві України в Молдові слова Н.Карпачової підтвердили. "Дійсно, наразі спостерігається брак бланків закордонних паспортів, проте це проблема не тільки представництва України в Молдові, але і багатьох інших посольств", — заявили у посольстві.

Як пояснили в консорціумі ЄДАПС (державна автоматизована паспортна система), що займається виготовленням бланків суворої звітності, в тому числі й закордонних паспортів, дипломатичні установи вимагають "чисті бланки паспортів старого зразка де вклеюється фотографія".

"Такі бланки ми припинили випускати. Потім вони спливають, незрозуміло де, і у нас немає впевненості, що паспорти отримають законослухняні громадяни України, а не злочинці", — заявив заступник генерального директора ЄДАПС Олександр Драніков.

За матеріалами: "Коммерсант-Украина"

 

Читайте также по теме