ГолосUA
09:33 31/07/2010

Каштани по всій Україні псує міль

Каштани по всій Україні псує міль, яка кілька років тому завітала до нас з Балкан.

Фахівці стверджують, що позбутися шкідника цілком можливо і просто. Крім того, дослідження засвідчили, що така міль живиться лише листям.

“Окрім естетичної привабливості, київські каштани нічого не втрачають, — стверджують біологи. Адже міль, яка вражає їхнє листя, абсолютно не шкодить самому дереву. Та й зберегти красу самого каштана не так вже й складно.

За словами провідного наукового співробітника Інституту зоології, доктора біологічних наук Олексія Гумовського “звісно, якщо немає такого ураження — краще, але не можна сказати, що ураження листків суто міллю викликає їх такий занепад і усихання. Там є комплекс. Там є грибкові захворювання, там є причини, які пов`язані з живленням — тим розчином, яким рослина живиться з ґрунту. Тому, в принципі, каштани, принаймні великі, вони можуть утримати той пресинг, який дає міль”.

Каштани жухнуть, бо не витримують екологічного середовища, кажуть в "Київзеленбуді", але їх все таки лікують — кожне дерево за 157 гривень.

“Один з ефективних способів боротьби є обприскування дерев препаратами. На сьогоднішній день ведеться розмова з санепідемстанцією, щоб дала дозвіл на обприскування цими препаратами. Листи направлені в Міністерство охорони здоров`я, в Міністерство екології. Всі рекомендують — є ін`єкції, як робляться в стовбур, у нас є накладені пробні площадки на сьогоднішній день”, — зазначив генеральний директор об’єднання "Київзеленбуд" Ярослав Макарчук.

Біологи радять почекати. Кажуть, кількість природних ворогів каштанової молі більшає з кожним роком і з часом природній баланс відновиться. А от обприскування та ін`єкції — дорого і неефективно.

“Прибирання листя це є найбільш дієвим засобом. Ін`єкції є коштовними і ефекту того, який очікується, вони не дають. Ні обприскування зовні, ні ін`єкції зсередини не мають такої дії”, — запевняє Олексій Гумовський.

Втім з наступного року у Києві все таки дадуть грошей на лікування каштанів — головної окраси столиці. Два мільйони дерев весною чекає щеплення, яке обійдеться місцевому бюджету у 80 мільйонів гривень.

За матеріалами: канал 24 />  

Читайте также по теме