ГолосUA
11:55 08/09/2010

Катеринчук і Соболєв пропонують парламенту власний проект Податкового кодексу

Депутати Верховної Ради Микола Катеринчук (фракція Блоку "Наша Україна-Народна Самооборона") і Сергій Терьохін (фракція "Блоку Юлії Тимошенко-Батьківщина") зареєстрували у парламенті власний  проект Податкового кодексу.

Відповідний законопроект №7101 розміщений на офіційному сайті парламенту.

Документ містить 43 глави (350 статей) загальним обсягом 569 сторінок.

Серед основних норм, передбачених у цьому проекті кодексу, — ставка податку на додану вартість на рівні 15% (крім операцій, звільнених від оподаткування, й операцій, до яких застосовується нульова ставка), ставка податку на прибуток підприємств — 20%, ставка податку на доходи фізичних осіб — 15% (крім ряду випадків, коли вона встановлюється на рівні 5%).

Проект кодексу також передбачає введення податку на нерухомість розміром 1% на рік від балансової вартості нерухомості, сплату податку на землю.

Документ також регулює сплату акцизів, держмит, податку на транспортні засоби, екологічного податку, збору за спеціальне використання природних ресурсів, фіксованого сільськогосподарського податку й інших податків і зборів.

До місцевих податків і зборів проект кодексу зараховує податок на рекламу, збір за використання місцевої символіки, збір за спеціально відведені місця на ринку, будівельний збір, гастрольний збір.

На думку авторів законопроекту, його прийняття дало б змогу забезпечити вирішення більшості проблем у сфері адміністрування податків, а також сприяло б уніфікації і спрощенню законодавства з питань оподаткування.

Як повідомляло агентство, 17 червня парламент прийняв розроблений Кабміном проект Податкового кодексу (законопроект №6509) у першому читанні, а 8 липня винесла його на всенародне обговорення.

7 вересня Верховна Рада визнала таким, що втратило чинність, прийняття в першому читанні урядового проекту кодексу.

Тоді ж парламент доручив Кабінету Міністрів невідкладно подати до ВР новий проект Податкового кодексу з урахуванням результатів всенародного обговорення.

 

Читайте также по теме