ГолосUA
06:36 01/07/2009

Казахстан може виключити нафтопродукти з режиму вільної торгівлі з Україною

Казахстан пропонує виключити свої нафтопродукти з режиму вільної торгівлі з Україною. Про це, посилаючись на свої джерела в Міністерстві економіки України, написало “Дело”. />  

За інформацією видання, заступник директора департаменту розвитку нафтової промисловості Міністерства енергетики і мінеральних ресурсів Казахстану Амантай Суєсинов підтвердив наявність претензій з боку його держави. За його словами, проблема полягає в реекспорті казахстанських нафтопродуктів.
 

«Виходить, у нас товар купується без сплати мита, а потім його перепродують в треті країни за вищою ціною», — пояснив А. Суєсинов. Він вважає, що питання реекспорту повинне узгоджуватися з Казахстаном і, відповідно, повинні сплачуватися митні збори.
 

Проте, відзначило видання, в Міністерстві енергетики Казахстану не можуть сказати, який обсяг нафтопродуктів йде на реекспорт.
«Україна не дає нам цієї інформації. Тому зараз наші митні органи звернулися до митних органів України з проханням надати цю інформацію», — повідомив співрозмовник видання.
 

У департаменті зовнішньоекономічної діяльності Мінекономіки України відзначили, що поки питання виключення казахстанських нафтопродуктів з режиму вільної торгівлі обговорюється на неофіційному рівні.
«Але ми очікуємо, що незабаром будуть офіційна відповідь», — підкреслило джерело видання у відомстві.
 

У Мінекономіки відзначили також, що офіційних даних про реекспорт казахстанських нафтопродуктів у них немає.
 

Згідно з даними Державної митниці, з України експортують світлі нафтопродукти тільки Лисичанський (компанія «ТНК-ВР») і Одеський НПЗ («Лукойл-Україна»). Темні нафтопродукти продають за кордон всі діючі переробні заводи.

 

Читайте также по теме