Казахстанський лідер — за президентську владу в Україні

15 вересня участю у бізнес форумі завершився дводенний візит Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва в Україну. Як зазначив казахстанський глава, основною метою його візиту стало “зміцнення торговельно-економічних відносин з Україною”. Але, схоже, Казахстан був досить сильно зацікавлений і у вирішенні питання транзиту нафти, адже зараз саме Україна може виступити посередником у намаганні отримати на це згоду Росії.

Під час перебування Нурсултана Назарбаєва сторони домовились про транзит 6 млн. тонн нафти щорічно і постачання на українські нафтопереробні заводи ще 2 млн. тонн. Це дозволить “Укртранснафті” отримувати до 25-30 млн додаткового прибутку на рік. Однак, щоб розпочати транзит, необхідна згода Росії. Казахстан розраховує отримати її за рахунок підтримки України в переговорах, які він разом з Білоруссю веде з російським Мінпроменерго. Водночас експерти впевнені, що Росія відповість відмовою. Така позиція зовсім не дивує, адже її втрати від конкуренції з казахстанською нафтою у багато разів перевищують доходи від плати за транзит. 

Нагадаємо, що постачання казахстанської нафти через Україну припинилося в лютому, коли компанія “КазТрансОйл” відмовилася експортувати сировину в Східну Європу по південній гілці нафтопроводу “Дружба”, переорієнтувавши поставки на Польщу через Білорусь. У компанії пояснювали, що причиною цього стали дії українського оператора “Укртранснафта”, який перевів тарифи на прокачування нафту з долара в євро, що збільшило її вартість на 20-25%. У результаті упродовж семи місяців поточного року транспортування нафти через територію України скоротилося на 23,9%, до 17,2 млн тонн. 

Сьогодні, коли Президенти двох країн домовились про транзит залишається лише одне — позиція сусідки Росії… Казахстан спільно з Білорусією вже два місяці намагається укласти угоду про рівний доступ до трубопроводів трьох країн. Це дозволить середньоазіатським країнам транспортувати нафту і газ через територію Росії. Експерти запевняють, що така угода вкрай невигідна Росії. Саме тому вона вже відповіла Казахстану і Білорусії відмовою. Але тепер Казахстан спробує домогтися підписання угоди, взявши в союзники Україну, чиє керівництво нібито “на доброму рахунку у Росії”.

Також за підсумками зустрічей, проведених в рамках офіційного візиту Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, між підприємствами двох країн було підписано 10 контрактів на загальну суму 110 млн. доларів. Експерти запевняють, що це доволі вагомо для нашої держави. Окрім, того Президенти двох країн висловили бажання співпрацювати у сфері бізенсу. “Від вашої ініціативи буде значною мірою залежати воля президентів. Ми з Нурсултаном Абішевичем таку волю маємо і чекаємо від вас, звичайно, ініціатив”, — заявив Президент України Віктор Янукович, звертаючись до присутніх на форумі бізнесменів. /> Він також підкреслив, що українська і казахстанська сторони і особисто президенти, ставлять перед собою завдання знайти розумне об’єднання зусиль держави і бізнесу.
“Упевнений, що нам буде значно легше спільними зусиллями, шляхом створення різнопрофільних підприємств, здійснення взаємних інвестицій, вдасться досягнути ефективних результатів”, — підкреслив глава держави.

Він також висловив впевненість, що подальший розвиток українсько-казахстанських відносин збільшить інвестиційні можливості двох країн, посилить конкурентноздатність економік і надасть нового імпульсу їх подальшому розвитку. Як програму мінімум Президент визначив необхідність повернути найближчим часом обсяги взаємної торгівлі України і Казахстану хоча б на докризовий рівень. 
 
Підсумовуючи своє перебування в Україні Нурсултан Назарбаєв наголосив, що підтримує зміцнення президентської гілки влади в Україні. За його словами, політична стабільність, ясність влади, яка встановилась в Україні — це головне, що може запезпечити економічне зростання. “Стабільность, чітка вертикаль влади, президентське правління є фундаментуом для держави, що розвивається”, — вважає президент Казахстану. При цьому він нагадав, що головна ціль візиту — це зміцнення торговельно-економічних відносин з Україною, а тому “стабільність, яка є в Україні, за його словами, дозволяє говорити про великі проекти та перспективу”.

 

Читайте также по теме