ГолосUA
17:56 04/12/2009

Керівництво київського зоопарку розповіло про причини смерті ведмедя Осі

Смерть усурійського ведмедя у Київському зоопарку була очікуваною

В зоопарку заявили, що очікували смерті двадцятирічного усурійського білогрудого ведмедя Осі, бо він хворів уже три роки. Про це повідомила начальник прес-служби Київського зоопарку Ірина Головіна. "Цей ведмідь три роки хворів. Ми не вважаємо, що це подія”, — сказала вона.

Заступник генерального директора зоопарку, ветеринар Анатолій Шульга сказав, що тварина хворіла на серцево-легеневу патологію. “Він помер від серцево-легеневої недостатності. Знаєте, як у людей — перехворів пневмонією, перехворів грипом, перехворів ще якоюсь хворобою і ускладнення пішли на серцево-судинну систему”, — пояснив лікар.

А. Шульга також додав, що умови утримання ведмедя були задовільними і не були основною причиною хвороби Осі. “Дана проблема пов’язана не з поганим харчуванням, цей ведмідь вже три роки хворів і у нього постійно погіршувався стан здоров’я, з періодичністю. Відповідна ветеринарна допомога надавалась. У період ускладнень завжди приходили лікарі, проводили адекватну терапію відповідно до його патологій”, — наголосив він.

Водночас колишній співробітник Київського зоопарку, який завідував просвітницьким відділом Сергій Григор’єв заявив, що ведмідь хворів від “вологості та нестачі сонячного тепла”.

Нагадаємо, усурійський білогрудий ведмідь Осі помер 3 грудня. Заступник гендиректора зоопарку А. Шульга розповів, що працівники зоопарку знайшли мертвого ведмедя вранці, коли прийшли оглядати тварин. За словами А. Шульги, Ося вперше захворів серцево-легеневою патологією у липні 2007 року. Періодично у нього виникали ускладнення і хвороби, рецидив, котрі проходили у грудні 2007 року і двічі у 2008-му році, останнім часом також був рецидив. Протягом всього цього часу у ведмиедя виникли ускладнення у вигляді міокардиту та серцево-легеневої недостатності.

В середньому усурійські білогруді ведмеді у зоопарках доживають до 30-ти, у природі — до 25-ти років.

О. Гайворонська

 

Читайте также по теме