ГолосUA
18:06 21/08/2009

Кількість загиблих в аварії на Саяно-Шушенській ГЕС досягло 47 осіб

Кількість загиблих під час аварії на Саяно-Шушенській ГЕС досягло 47 осіб, без вісти зниклими вважають 28 осіб.

Про це повідомив представник оперативного штабу з ліквідації наслідків НС.

На місці події знайдені тіла ще 19 загиблих та кілька фрагментів тіл.

Також за інформацією однієї з постраждалих співробітниць станції, яка не захотіла називати своє ім`я, три співробітника СШ ГЕС, котрі врятували її та намагались врятувати інших людей, зникли без вісти.  

Журналісти зустрілись із постраждалою у лікарні Саяногорську, звідки її сьогодні виписали. Жінка розповіла, що у момент аварії вона знаходилась в машинній залі, і коли почалось затоплення приміщення водою, її вивели четверо чоловіків, які допомагали врятуватись й іншим. За словами постраждалої, троє чоловіків з чотирьох зникли без вісти, один точно загинув і вже похований.

Сьогодні, 21 серпня, зі шпиталю вже виписали 8 осіб. В клініці залишилось ще троє постраждалих, стан яких оцінюється ближче до задовільного.

За останніми даними, аварійно-відновлювальні бригади відкачали воду з машинної зали ГЕС до позначки 315 метрів, де 17 серпня сталась аварія.

Припускається, що нижче позначки 310 метрів працівники станції на момент аварії не знаходились. Наразі відкачування води продовжується, задіяні 12 насосів.

Як повідомив на оперативній нараді директор Департаменту громадянського захисту МНС РФ Сергій Шапошніков, протягом дня аварійні бригади зібрали 53,5 тон мастила з першого по п’ятий енергоблоки машинної зали.

Глава МНС РФ Сергійй Шойгу доручив на нараді, аби кожні дві години йому доповідали, до якої позначки відкачали воду, підкресливши, що на позначках 315 та 310 необхідно підвозити сорбенти та очищувати воду.

Нагадаємо, аварія на Саяно-Шушенській ГЕС, яка є найбільшою в Росії, відбулася 17 серпня о 8:13 за місцевим часом. НС сталася під час проведення ремонтних робіт. Було зруйновано другий гідроагрегат станції, в результаті чого машинну залу затопило.

Як раніше повідомила РосГідро, фахівці дійшли висновку, що причиною аварії на ГЕС став зрив кришки турбіни в машинній залі. Проте глава МНС Сергій Шойгу попросив не озвучувати версії трагедії до остаточних висновків слідства.

Через аварію порушено енергопостачання сибірських регіонів. Зокрема, в Алтайському краї, Кемеровській області та Республіці Хакасія. Відключення електроенергії почалися й у Томську.

Проведено відключення Саянського і Хакаського алюмінієвих заводів, знижено навантаження на Красноярський алюмінієвий завод, Кемеровський завод феросплавів (зниження навантаження на 150 МВт), знижено навантаження на Новокузнецький алюмінієвий завод.

В останні дні енергопостачання сибірських регіонів поступово відновлюють.

Після аварії у воду потрапило масло з трансформаторів. Гігантська пляма нафтопродуктів розтягнулася майже на 80 км. Уже зафіксовано загибель сотень тонн риби.

Голова Мінприроди РФ Юрій Трутнєв заявив, що екологічної катастрофи не сталося, хоча ситуація "важка", в першу чергу для економіки.

За підрахунками влади, на ремонт станції потрібно близько 40 млрд рублів.

21 серпня відповідальність за аварію на СШ ГЕС взяли на себе чеченські бойовики. />  

За матеріалами РІА “Новости””, “Reuters”, “Новинар”

 

Читайте также по теме