ГолосUA
16:44 30/03/2010

Кількість засуджених в Україні у 2009 році збільшилася

Кількість осіб, які опинилися у виправних колоніях у 2009 році збільшилось порівняно з попередніми роками.

Такі результати щорічної доповіді “Дотримання прав ув’язених в Україні-2009” оприлюднив керівник правозахисної організації “Донецький меморіал” Олександр Букалов, передав кореспондент ГолосUA.

За даними Доповіді, кількість ув’язнених за минулий рік збільшилася на 1,2% і склала на 1 січня 2010 року 147 716 осіб.

“Таким чином, на 100 тисяч населення в Україні за гратами тримається 321 особа, що майже втричі перевищує показник у країнах Західної Європи”, — зазначив громадський діяч.

За його словами, помітних змін на краще у сфері дотримання прав людини в установах виконання покарань впродовж 2009 року майже не відбулося.

“Зберігається високий рівень порушень прав засуджених. Це стосується не тільки умов тримання, але й поводження персоналу з ув’язненими. Як і у попередні роки, можна стверджувати, що повага до гідності людини досі не стала домінуючим чинником кримінально-виконавчої політики, а існуюча практика поводження із ув’язненими побудована на суворому вимаганні з боку адміністрації установ беззаперечної покори ув’язнених”, — наголосив Олександр Букалов.

При цьому він відзначив, що кількість смертних випадків та суіцидів в установах департаменту не зменшується. “761 смертельний випадок та 44 суіциди за минулий рік. Поступово зменшується кількість хворих на туберкульоз — 5667 хворих у 2009 році проти 6079 у 2008, але кількість ВІЛ-інфікованих за рік зросла на 18% — з 5073 до 6069. Медичні послуги, взагалі на вкрай мінімальному рівні. Медик є залежними від керівництва та нерідко нехтують професійною сумлінністю на користь вимог керівництва “, — відзначив О. Букалов.

Окрім цього, за словами О. Букалова, доповідь продемонструвала, що у сфері правової допомоги засудженим ситуація не змінилась на краще. “Засуджені позбавлені доступу до правової допомоги. Відсутність необхідної літератури в бібліотеках установ доповнюється низьким рівнем правової обізнаності персоналу та його небажання сприяти наданню правової допомоги засудженим з боку громадських організацій та юристів”, — підсумував він.

А. Береза

 

 

Читайте также по теме