ГолосUA
17:12 21/01/2009

Кінах: в газовій війні програли всі, але найбільше – Україна

В газовій війні програли всі сторони: Євросоюз програв економічно, Російська Федерація втратила довіру як постачальник газу, але більше всіх програла Україна

Таку думку в інтерв’ю кореспонденту Голос.UA висловив президент Українського союзу промисловців та підприємців, народний депутат Анатолій Кінах.

За словами президента УСПП, газовий конфлікт серйозно вплинув на поглиблення в країні соціально-економічної кризи, а також знизив рівень довіри до України як до держави-транзитера і зміцнив наміри партнерів наміри будувати газопроводи в обхід України – Пвнічний, Південний та Набукко.

Як зазначив А.Кінах, газовий конфлікт продемонстрував нездатність президентської і прем’єрської гілок влади до консолідації і низький рівень кваліфікації учасників газових переговорів.

«Замість спільних ефективних дій із захисту національних інтересів, країна спостерігає низькопробну конкуренцію за доступ до ресурсів і більш вигідних позицій в майбутній президентській кампанії», – зауважив Анатолій Кінах.

За словами лідера промислової спільноти, підписані газові домовленості – це один із найгірших результатів за всю історію України: „По-перше, не виконана поетапність переходу на ринкову ціну, і замість перехідного терміну у три роки вже з 1 січня цього року ми споживаємо дорогий газ. По-друге, при ринковій ціні на газ не дотриманий ринковий принцип встановлення ціни на транзит, і у 2009 році прокачування тисячі кубометрів газу на сто кілометрів коштуватиме 1,7 долара – так само, як це було і у 2008 році”. 

Читайте также по теме